måndag 19 november 2018

I min trädgård vill jag vara Karin

Pressbild Carl Larssongården

Fortsätter inspirera och fascinera

Ibland kommer saker och ting bara i ens väg precis när man behöver det som bäst och det var precis det som hände under gårdagens superintressanta föreläsning av Elisabeth Svalin Gunnarsson och hennes bok " I min trädgård vill jag vara Karin". Jag älskar Karin Larsson och tycker det är så fantastiskt att hon fortfarande 90 år efter sin död fortsätter inspirera och fascinera oss. En influenser från början av förra seklet som känns hypermodern.

Elisabeths fantastiska bok kommer att vara min bibel i vintermörkret - en kär vän att hålla i handen när trädgårdsdrömmar skall förverkligas. Karins trädgård var lite rufsig med en färgkarta som kan liknas vid spretig sillsallad och hon ville ha den enkel, vacker och funktionell. Här kunde krusbärsbuskarna planteras sida vid sida med vallmoplantor och högväxta liljor.

Det tyska idealet vid den här tiden med perfekta gångar och klippta inramade häckar var ingenting som Karin ville ha i sin trädgård. Nej - hon målade istället sina rabatter med en bred färgpensel, ogräset var välkommet och trädgården skulle välkomna hela familjen, både barn och hundar.

Behövde man en uteplats att ställa trädgårdsmöblerna på hivade man helt sonika ut ett stort lass grus på gräset och vips hade man en härlig uteplats att umgås på. Det fick inte vara för perfekt utan istället hyllades det operfekta, vilket vi stressade nutidsmänniskor skulle behöva en stor dos av.


Pressbild Carl Larssongården

Vilt och enkelt

Karin välkomnade vilda blommor som gärna fick fröså sig i trädgården. Runt farstukvisten spände hon varje sommar upp tunna linor som fjärilskrassen fick slingra sig uppför och bilda skira draperier innan plantorna tog över helt och vällde åt alla håll och kanter.

Besökare har vittnat om att det fanns solrosor överallt. Det vill jag också ha i min trädgård - planerar för fullt vilka degtråg i köksträdgården som skall få vajande solar nästa sommar. Vill kunna plocka in stora fång med solrosor till den stora vasen vi köpte på IKEA-museum som kräver lite storvuxna blomster.

Enkla blomsterbuketter plockade Karin gärna in i små vaser från sin trädgård. Det kunde vara några Bellis och jordgubbsblad som fick förgylla ett bord - så anspråkslöst och smakfullt. Det skall vara en konstnärs blick för att komma på den kombinationen.


Pressbild Carl Larssongården


Fantastisk skatt

Jag kan tänka mig att det måste ha varit ett riktigt äventyr för Elisabeth att skriva den här boken och försöka lära känna Karin på djupet.  På resan har hon bl.a. botaniserat i blomsterrabatterna på Lilla Hyttnäs och rotat i lådor och skåp efter ledtrådar till Karins trädgårdsintresse.

Själv gjorde jag ett skrivarbete för 16 år sedan när jag gick en kreativitetslinje på en folkhögskola om just Karin Larsson som dock aldrig blev klart. Då besökte jag både Carl Larssongården och Karins barndomshem i Hallsberg, Bergööska huset. Där blev jag guidad av en förtjusande liten dam i Karinförkläde som dessutom  lånade ut en fullspäckad A4-pärm med renskrivna brev mellan Karin och Carl och Karin och hennes mor, Hilda. Minns att det var en fantastisk skatt att få ta del av.



Pressbild Carl Larssongården


Lika aktuell

Att Karins inredningsstil, design och konstnärlighet fortfarande är lika aktuell som för 100 år sedan vittnar den här aktuella affischen om. I Japan pågår just nu en utställning om konstnärsparets liv. Här hemma i Sverige har designen Gudrun Sjödén plockat upp influenser från Indien, Sydafrika, Japan och Norden i sin nya kollektion där Karins formspråk inspirerat till vackra tunikor mm.






Fängslande föreläsning

"I min trädgård vill jag vara Karin" är en mycket vacker bok som jag kommer att läsa ur varje dag i vinter. Började redan i går när jag kom hem från föreläsningen som Adolfsbergs Trädgårdsförening anordnat. Det är en sån där bok som man stryker över omslaget och blir lycklig över att ha i sin ägo. Elisabeths fängslande föreläsning var en väldigt trevlig ingång till boken - nu vill jag bara djupdyka rakt in i Karins trädgårdsvärld och bli besjälad !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

3 kommentarer:

  1. Karin Larsson var verkligen före sin tid. Dags för mig att besöka Carl Larssongården igen, har inte varit där sedan 1983.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Å vad intressant föreläsning, säkert bra att läsa boken men förläsning ännu mer levande. Och vad intressant att du redan hade fördjupat dig i ämnet. Jag måste ta tag i och besöka gården.

    Ha en fin vecka/Monica

    SvaraRadera
  3. Vi har samma förebild och idol verkar det som. Varje år är ett besök ett måste, lätt för mig som bor nästgårds. Nu är trädgården återställd som på Karins tid. Så vacker och inspirerande. En fantastisk kvinna med lika många fiffiga idéer som sin make! Kanske fler?

    Har köpt den alldeles nyutkomna ekologiska glöggen Lilla Hyttnäs som ska avsmakas under morgondagens sopplunch med väninnorna. Spännande!

    Må gott.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa