söndag 2 december 2018

Adventskalender från ProvenceGlad varje gång jag tittar på den

Svärdottern vet ju att jag är helt galen i Provence så vid mitt senaste Norgebesök som råkade sammanfalla med min födelsedag förärades jag en adventskalender från Provence. Lyckan var fullkomlig när den dessutom pryds med Chagalliknande illustrationer som gör mig glad varje gång jag tittar på den.
Lite lyx i decembermörkret

Underbart påhitt det här med adventskalendrar för vuxna med lite lyx i decembermörkret. Bakom varje lucka döljer det sig en liten skönhetsprodukt från just Provence. Att få lite Provencefeeling just nu i förkylningstider piggar verkligen upp.
I dagens lucka var det en helt underbar handcreme som vintertorra händer tacksamt slurpade i sig.
Besök i Grasse

För några år sedan var vi hela familjen till Nice och svärdottern vars jobb har kopplingar till skönhetsbranschen hade bokat in ett besök hos parfymtillverkare i Grasse som är Frankrikes parfymcentrum.
Skördas redan i maj

Vi fick en intressant föreläsning och rundvandring hos parfymtillverkaren Fragonard. Någon tur ut på odlingarna blev det dock inte och de flesta rosor skördas redan under maj månad. De rosor som odlas i Grasse och som används i parfymtillverkningen är oftast en centifoliaros som kallas Rose de Mai.
Tre ton kronblad

För att framställa en liter rosenolja går det åt ca tre ton kronblad av rosor så man förstår varför parfym i allmänhet är så dyr när man tänker vilket arbete som ligger bakom.

Vi fick dofta på olika sorters parfymer och jag fastnade för en helt underbar "belle chérie" som påminner mig varje gång jag har den om Nice och Provence.
Ger ny kraft

Adventskalendern och alla Provencalska dofter ger mig nu ny kraft efter förkylningen - vi har gått in i december månad och till jul sammanstrålar hela familjen igen och det skall bli underbart. Vi är utspridda i Frankrike, Norge och Sverige och det är inte så ofta vi ses allesamman.  Så nu har man verkligen något att se fram mot - omgärdat av ett doftmoln från Provence och små luckor att öppna varje dag !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

3 kommentarer:

 1. Så härligt! Du kommer att få en fin jul :) 1:a advent och regnet öser ner...ja det blir inte mycket julfeeling!
  Önskar dig en skön kväll nu...
  Kram Titti

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig kalender sprängfylld med överraskningar som säkert alla påminner dig om ditt älskade Provence. När ni träffas så får ni kvalitetstid även om den blir komprimerad genom begränsad tid tillsammans. Min klan träffas väldigt ofta, som igår, 16 älsklingar klämde in sig hos mig på min adventsfika, och ändå var inte alla med! Jag är lyckligt lottad som har dem nära... men inte hade jag något emot att få ha någon av dem boende i Provence! Åtminstone ett tag...

  Önskar dig fortsatt bättring.
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. Så underbart med en vuxenkalender fylld med vuxensaker, ingen dålig choklad här inte. man behöver guldkant på tillvaron när vi kommit förbi mörka november och ännu ingen snö i sikte.

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa