söndag 2 september 2018

Nya rosor på dolda uteplatsen




Njuter i fulla drag

Vilken fantastisk trädgårdshelg det varit, med sommartemperaturer och öppna pardörrar till växthuset. Älskar sensommaren, den friska luften och det daggvåta gräset. Det är nu man kan andas igen efter den heta sommaren och trädgårdera på allvar. Helt ljuvligt.





Växterna gått bananas

Vår baksida som är som en kringbyggd bakgård brukar jag aldrig visa på bild för kraften och orken har aldrig räckt ända hit men i helgen fick jag ett ryck när jag helt tröttnat på den vildvuxna rabatten vid förrådet som levt sitt eget liv denna sommar. Stäppsalvian som jag planterat har "hoppat ur" landet och placerat sig mellan plattorna i stället och citronmelissplantor och aklejor har istället objudna flyttat in och gått bananas.

Maken sa häromdagen "det luktar kattpiss i förrådet". Nu tror inte jag att någon katt smitit in och kissat i vårt förråd utan att han med sina 45:or varje gång sparkat till stäppsalvorna och frigjort doft för den luktar sannerligen inte gott.





Klippte, grävde och fyllde på med ny jord

Nu gick det tyvärr inte att spara stäppsalvan för det är svårt att få upp dom mellan plattorna med rötterna i behåll. Jag fick klippa ner rubbet och gräva ur rabatten på alla rötter och fylla på med rosjord. Sedan var det bara att plantera rosorna jag köpt.



Äntligen ordning

Så otroligt skönt att få lite ordning i den här hörnan och uteplatsen blev genast mycket större när allt mellan plattorna kom bort. Jag valde två rabattrosor och en klätterros till rabatten.





Nya bekantskaper

Nr. 1. Är en ny bekantskap. Klätterrosen Giardina som blommar kontinuerligt med rosa medelstora fyllda blommor och kan bli 3-4 meter hög. Får sätta dit en spalje som hon får klättra på till nästa vår. Förhoppningarna är stora att hon skall klä in väggen och bidra med storslagen blomning och härlig doft.

Nr. 2 Också en ny bekantskap. Rabattrosen Chippendale som har medelstora fyllda blommor i mörkt orange och skiftar till rosa. Blommar hela sommaren och blir ca 60-100 cm hög. Föll för det friska gröna bladverket och den här rosen har också ett kraftigt växtsätt, vilket ger hopp till nästa sommar.

Nr 3. Klasblommiga Astrid Lindgren som blir ca 1 m hög och har en söt och mild doft. Astrid blommar också hela sommaren med vackra rosa halvfyllda blommor.


Blir nog en klätterros till i hörnet vid staketsektionen,
sedan döljer det sig små rabattrosor bakom trädgårdsmöblerna


Angenäm doft

Uteplatsen ligger skyddat i söderläge, omgiven av huskroppar, häck och pergola och lavendeln stormtrivs i andra änden av altanen - nu är det dags för rosorna att ta plats och trivas. Tror bestämt att den här platsen kommer att få ett lyft till nästa sommar och att fler rosor kommer att flytta in. Sedan kan jag och maken sitta där och dra i oss doften från alla rosorna - det är något annat än stäppsalvians kattpiss det !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

3 kommentarer:

  1. Hei Isa.
    Så deilig å få ryddet i bedet og mellom steinene. Jeg elsker egentlig den type hagearbeid, og det ser flott ut hos deg nå.
    Det blir flott med rosene i bedet. Spennende å se neste sommer.
    Ha en fin kveld/Eirin

    SvaraRadera
  2. Så fint der er blevet Isa.
    Jeg har hørt om de tre roser du har valgt.
    Jeg har endda Astrid Lindgren og ja den er flittig til at blomster.
    Du skal nok blive fornøjet.

    Smuk dag
    Klem

    Charlotte

    SvaraRadera
  3. Så smukt du har fået gjort det. Det kan nemlig være så svært med bagsiden. Det er tre skønne roser du har valgt. Jeg har selv lige hentet seks nye roser, og glæder mig til at få dem i jorden.
    Rigtig smuk dag til dig.

    Klem, Lone

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa