fredag 14 september 2018

Rost i trädgården
Gifter sig så bra mot grönskan

Älskar rost i trädgården och vet att vi är många som gillar det. Det rostiga gifter sig så bra mot grönskan och blomningen som den här grodan på pinne som blir mer och mer rostig för varje år som går.
Tittar man noga kan man upptäcka den lilla grodan på sin pinne där i grönskan. Den stora mjölkkrukan står också ute hela året och rostar vackert till sig.
Den här vackra fuchsian fick jag av Helena med bloggen Helenas Hem & Trädgård för många år sedan. Tyvärr har den försvunnit nu,  men den var så vacker där den hängde i den gamla pilen

I portalen i perennrabatten hade jag en rostig lampskärm med prismor och rostiga hängande rostiga fåglar under flera år tills kaprifolen tog över portalen och den inte fick plats längre.

Hoppas hitta en ny plats för den saknar jag verkligen i trädgården.
Zink och rost går så bra ihop - det är verkligen två favoritmaterial som harmonerar med varandra.
Rostiga spadar i olika storlekar hittar alltid sin plats liksom ett rostigt symaskinsunderrede eller en gammal sparad barnskottkärra som efter många år ute rostat till sig.
En större rostig spade platsar alltid som dörrstopp eller ....
 ....... en rostig grep som kan få rycka in som klätterstöd till rosorna vid den gamla döda pilen.
Rostiga baljor fyndade på loppis lyfter vilket arrangemang som helst adderat med en rostig ljusstake och en härva taggtråd.
En del prylar far ju riktigt illa efter ett friluftsliv utomhus året om men det finns en skönhet i förfallet också som det här ljushuset som snart övergått till en framtid i rostens tecken.

Rostig sänggavel som hålls uppe med rostiga armeringsjärn och rostiga rosor. Förra sommaren satt jag ihop sängen och nu tror jag bestämt att gavlarna får återgå till klätterstöd i trädgården igen. Har planterat en ros där luktärterna växer som blir vacker till den rostiga gaveln.
De rostiga rosorna dyker upp lite här och där i trädgården och är så himla användbara och dekorativa.
Rostiga stöd med dagslända som håller uppe den rosa vädden.

Skördemarknad med antikmarknad

Rostig blomsterlåda med rostig trädgårdsdekoration från Öland och Christina Prytz. Skulle kunna fortsätta i all oändlighet med rostiga ting för det finns massor i trädgården och förmodligen kommer det att fortsätta att vandra in. Tröttnar aldrig.

Nu är det helg igen och det känns skönt - behöver vila och ladda batterierna. Hoppas på fint väder för skördemarknad med antikmarknad väntar på söndag i Karlslund.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !

9 kommentarer:

Rosor och ruiner sa...

Alltså, vad fint du har det! Så många fina stilleben av rost, jättefint!!
Kram Gunilla

Veronica sa...

Man kan vara en trädgårdsNörd eller så kan man vara som du, och jag: en trädgårds-rostnörd!
Jag älskar det också och kan faktiskt inte tänka mig en enda plats som rostiga ting inte passar :)
Och är de inte rostiga så målar jag dem rostiga :D

Kram och ha en fin helg!

//Veronica

HWIT BLOGG sa...

Håller på att packa ihop allt i trädgården nu och JÖSSES så mycket grejer man har UTE! Jag har mer grejer ute än inne ha ha...krukor, rostiga mojänger och allsköns konstiga saker att plantera i :) Lär bli en flyttbuss full av bara "utegrejer"...
Nästa vår ska bli sååå spännande, i min alldeles egna trädgård där jag får göra som jag vill och så denna snirkliga stig omgiven av syrener, längtar!!!!
Kram från Titti

Villa Ryttarängen sa...

Fina saker att vila ögonen på. Bra att inte bara kasta det som rostar.
Kraaam Pia

Susie på Stjärnarve sa...

Älskar rostiga saker i trädgården, men.....har en gubbe som inte riktigt förstår sig på sånt. Som tekniker så hatar han rost!
Innan vi satt upp växthuset så hade jag grävt ner två vindruvsstockar mot söderväggen och behövde en stor spaljé där. En sån där rutig rostig gjutmatta. Sagt och gjort, den inköptes, han satt upp den - blev väl kanske 3 x 4 m och var jättesnygg.
Så gissa om min förskräckelse när jag kom hem en dag och såg honom med en burk svart färg och pensel nedanför; Han hade målat hela! Han trodde jag skulle bli glad!!
Numera har han lärt sig, men det satt långt inne!!!
KRAM/Susie

Charlotte Neve Grün/ Hos Villa Fryd sa...

Rust er smukt i haven.
Det tror jeg vi alle har.
Jeg har en tildens til at male det hvidt når det ruster for meget.
Har du set det firma der hedder Danas Have. De laver kun rustne ting til haven og jeg tror det lige er dig.

Masser af klem
Charlotte

Rost och rädisor Anette Brunsell sa...

Gillar verkligen rostigt och kan inte fatta att jag kände mig så skeptisk när man såg de första rostbilderna för sådär tjugo år sen. Nu skulle jag aldrig vilja göra mig av med mina rostprylar. Rost och guld är också himla snyggt kom jag just på när ser ditt granatäpple. Funderar på vad jag ska ha som avslut på mina "nya" rostiga portalstolpar. Nåt guldigt vore kanske läckert...
Trevlig helg och kram
/Anette

Malin sa...

Uj uj,.. så många fina rostiga grejer du har!
Grodan på första bilden och de rostiga hängande
fåglarna blev jag extra förtjust i! Fåglarna skulle gärna få
hänga i min spalje´ av armeringsmatta! Ha de fint!

Anita, de fyra blomsterhaven sa...

Rost är otroligt vackert och du har så väldigt mycket vackert. De rostiga rosorna, skönheter. Det finns stöd och det finns stöd. Ditt rostiga stöd med dagsländan är är så snyggt att man bara vill ha växter som faller omkull :) Och den lilla älvan på nedre bilden är som gjord för att stå där bland blommorna. Och de orostiga fåglarna är inte fel dom heller.

Ha en fortsatt fin söndag!
/Anita