söndag 23 september 2018

Klockrankan som skiftar i vackra färgnyanser



I korgar i köksträdgården

En av sommarblommorna som blommar sent är Klockrankan. Enstaka klockor har kommit under sommaren men det är först nu som hon verkligen levererar. Jag brukar dra upp 5-6 plantor och de flesta har jag i stora korgar i köksträdgården. Kan inte tänka mig en sommar utan klockrankan som slänger ut sina lianer och väver sig in lite överallt.




Skiftar i färg

Det som är så häftigt med klockrankan förutom växtkraften är knopparnas alla olika stadier. På bilden syns de allra första knopparna, sedan hur klockan börjar tränga fram och och slutligen de ljusa nykläckta klockorna som skiftar i ljusaste gult och ljuvlig lilaton.





Klockrankan skiftar sedan i färg och innan den ramlar av har den hunnit övergå till mörkaste purpur.





Först är bladverket djupt klargrönt för att sedan skifta till höstfärger när september börjar närma sig, så det är inte bara själva blomman som skiftar färg.




Hoppas på frökapslar

Hoppas hon blommar ända in i november om inte Farbror Frost hinner före. Jag brukar ta egna fröer men i år har jag inte sett tillstymmelse till någon frökapsel så det kanske blir att köpa fröer till nästa år. Håller ändå tummarna för att det dyker upp en och annan frökapsel innan vintern. Förra året kunde jag till och med dela med mig till flera trädgårdsvänner.





Komma ihåg att vattna

Hon kom i gång sent i år - kanske var det jag som var sen med utplanteringen eller också var det den extremt varma sommaren som spelade in. Nu är hon i alla fall igång för fullt - nu gäller det bara att komma ihåg att vattna vilket jag brukar krokna ur på så här sent på säsongen.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

3 kommentarer:

  1. Klockrankan är super fin, ändå har jag inte haft den på många år. Har för mig att jag inte hade nån tur med den vid frösådd.
    Jätte fina skiftningar i färg som du beskriver.
    Ska ev. in till Örebro i veckan ,men inget bestämt än. Jag hör av mig i så fall:)
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  2. Hej Isa!
    I år blommar inte min, men tänker inte ge upp, den är så fin.
    Ha det bra /Marika

    SvaraRadera
  3. Klockranka hade jag förr men de senaste gångerna hann den aldrig blomma. De är en favorit annars. Just de där färgskiftningarna från gult till de mörka tonerna. Och så är ju bladverket så vackert. Dina bilder är ljuvliga!

    Ha en fortsatt fin vecka!
    /Anita

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa