tisdag 11 september 2018

Fyller upp lavendellunden

Den gamla järnstolen är fyndad hos Karl-Fredrik på Eklaholm på Österlen


Växer i regnet

Det tar lite tid för lavendeln i lavendellunden framför växthuset att etablera sig och växa till sig, det gäller att ha tålamod när man skall förverkliga drömmar. Så efter att regnet gett sig skall jag ge mig ut på lavendeljakt i trädgården och gräva upp fröplantor som får flytta in.

Rosen som växer vid den gamla sänggaveln och planterades förra sommaren har skjutit fart när hettan väl gav sig och regnet började komma.

Hann inte med sommarens blomning


Kordes Rose Moonlight är väldigt vacker när hon blommar. I sommar gick det så snabbt att jag inte hann med, men kanske kan hon leverera ytterligare några knoppar så man hinner njuta av i höst. Egentligen går det helt mot mitt färgsinne att plantera en ros med gula toner vid lavendellunden, men hon charmade vettet ur mig och sen gick det som det gick.

Måste få ta tid

I juni/juli blommade stora delar av lunden så den är på väg att bli som jag vill ha den, även om det är en bit kvar. Men, men trädgård måste få ta tid och de plantor som är riktigt stora i lunden planterade jag för flera år sedan så de har haft tid på sig att växa till sig och rota sig ordentligt.

Lavendelhav vill jag ha

Det är i den här delen som jag planterade lavendel i, i fjol som behöver kompletteras upp.  Några plantor var sena i blomningen och blommar först nu medan jag klippt bort överblommat på andra. Mellan plantorna har jag satt lökar av narcisser men det blev inte riktigt som jag tänkt mig så nu riktar jag in mig på att få till ett lavendelhav i stället.

Det är ju så här man vill att plantorna skall växa och blomma och bilda vackra doftande häckar.

Flera små = en stor

Här är plantorna i början av juni som har några år på nacken och vuxit till sig. Ibland har jag satt ihop flera småplantor som fått växa ihop till en stor planta. Lavendel trivs i min trädgård och frösår sig hej vilt - oftast där det är trångt, mellan plattor (där det tyvärr är svårt att lirka upp dom) eller i ett hål i asfalten. Vid muren på framsidan har säkert 10 st småplantor hittat en boplats så där kan jag nog rycka upp en del och sätta i lunden.

Svepande doftmoln

Ljuvliga lavendel - tröttnar aldrig. Brukar dra med handen eller med foten när jag går förbi och njuter av doftmolnet som kommer svepande. I år hann jag aldrig klippa av lavendel och torka - värmen slog liksom ut allt. Får drömma om nästa sommar i stället och en lavendellund full av välluktande  lavendel. Jag skall bara plantera dom först.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

5 kommentarer:

Rost och rädisor Anette Brunsell sa...

Jaså, ett på lavendelhav vill man ha. Så vackert. Tyvärr lyckas jag inte alls som du, men jag lurar på en plan. Att saker och ting får ta tid är rätt okej när det gäller trädgård. En stor del av nöjet ligger ju i skapandet.
Kram

Trädgård i Torslanda sa...

Ja lavendel gör sig fint i stora sjok. Så bra att du har fröplantor att ta till för att fylla ut. Stolen är snygg men din (betong?)kotte på armeringsjärn går inte av för hackor heller.
Kram Helene

Eirin - Lars Bjerke sa...

Skulle ønske lavendelen trivdes slik her som hos deg:-) Så jeg får nyte dine bilder. Har aldri sett noen som har frøsådd seg heller...
Men, jeg fikk en ide om hvor vi kan prøve og plante noen til våren.
Ha det godt/Eirin

Meta sa...

Ja du det blir inte alltid som man önskar men du ska se att nästa år dåååååå. Läste att man ska klippa lavendeln nu på hösten ska göra det för min är åxå lite klen i år. Klippte ner den rejält i våras och sen kom värmen så några dog då med.
Ha det gott och längta kan vi göra
Kram Meta

Anja C. Hill sa...

Helt otroligt fint hos dig! Du har känsla för proportioner, färg och form. Vackert på ett klassiskt sätt (av bilderna att bedöma). Har alldeles glömt att se om design är kanske din profession - i så fall är det ju inte så konstigt om det ser ut därefter, men annars så vidhåller jag det jag skrev först.
Härligt är det också att ha trädgården i ett klimat där lavendeln kan trivas.
Ha det gott!
/Anja