måndag 8 april 2024

Nyckelpigor, fjärilar och dansande Ballerinor

 

Blomstrande vårmatta

Efter en blåsig och kall helg vällde värmen in i dag och jag skuttade glad i hågen ut i trädgården med sekatör och kratta i högsta hugg. Så ljuvlig förmiddag med små surrande bin som letade nektar, nyvakna nyckelpigor som klättrade på de långa bladen i Miskantusgräset som nu nästan är helt nedklippt och en sol som värmde på ryggen. Vårstjärnorna lyste i rostiga rosenrabatten och har klarat kylan och det oönskade snöfallet galant.   Blir så glad över den blomstrande mattan !



Balansgång i rensandet

En liten bit i taget klipper jag och rensar och gläds över varje liten centimeter som blir klar. En glad citronfjäril dök upp som sällskap innan den försvann fladdrande över grannens bruna staket. Känns så skönt att ha klippt ner det på våren jobbiga Miskantusgräset - i fjol blev det sent och gräset kom igång lite för sent. Att det skulle vara så mycket ogräs runt gräset hade jag dålig koll på och det kom som en överraskning. Har även planterat in lite nyheter som jag inte riktigt kommer ihåg hur bladen såg ut så det blir en balansgång i rensandet. 



Sen tappar jag kontrollen

Jag gör mitt bästa för att behålla kontrollen över rabatten. Det går så där. Innan jag vet ordet av har växterna dragit iväg och tagit kommandot och sen är jag chanslös. Det är nu under tidig vår jag har chansen att styra upp. 6 st nävor är på ingång - 3 st Ballerina som jag haft men som tynat bort. Den är så himla söt så nu skall den få chansen igen. 



Snart får du dansa igen

Söta älskade Ballerina, snart får du dansa igen. Ballerinan är nog vackraste näva jag vet och nu skall jag leta upp de gamla plantorna i rabatten, gräva upp dom och dela och hoppas på överlevnad tillsammans med de nya exemplaren. 



Bra vänner

Tillsammans med Silverarv som nu brett ut sig men som som är lätt att bara riva bort är hon så välkommen på våren. Sedan blommar hon hela sommaren även om blomningen på våren är mest intensiv.



Lyckopiga

Hur lycklig blir man inte över en vacker nyckelpiga som spatserar runt i rabatten - så härligt med alla vårtecken nu. I vildvackra rabatten på framsidan har Löjtnantshjärtana börjat komma upp. Kan gå vändor flera ggr om dagen bara för att spana efter liv i rabatterna. 



Tid för vila också

Mellan allt rensande och klippande måste jag vila också - då är det skönt att slå sig ner i korgstolen med nosen mot solen och bara lapa som den soltörstande misse jag är. Kroppen är känslig och jag får hela tiden känna in vad den vill och mäktar med. Är så tacksam att jag kan välja när jag går ut i trädgården och håller på nu när jag är passionär. Ärligt talat förstår jag inte hur jag hann tidigare när jag jobbade. 

Allt har sin tid, som tur är. Nu har våren sin storhetstid även om det kanske blir något bakslag om April får ett ord med i leken.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa