torsdag 23 november 2023

Solrosäng blir ringblommeäng med gräsligt inslag

 

Solrosäng blir ringblommeäng med gräsligt inslag

Idag blev det några timmar i trädgården till min stora lycka. Det var underbart att stöka runt lite och göra det där jag tänkt så länge men inte kommit till skott med - som att vinter/höstså ringblommor i solrosängen som kanske inte blir någon solrosäng nästa år utan en ringblommeäng med olika gräsinslag. Jag tömde alla öppnade påsar från frölådan plus ett gäng med Bull´s Eye, Pink Surprise och Yelow Colossal . Så det blir en salig blandning av sorter. Ljuvliga att plocka till buketter också. 



Tidig blomning (förhoppningsvis)

Har rensat efter hand på ogräs och jordförbättrat så nu håller jag tummarna för härlig blomning till våren/sommaren. Ringblommorna börjar ju blomma redan i juni och solrosorna på sensommaren så nu får jag förhoppningsvis tidig blomning och slipper vänta så länge. Det ljusgula är vackert till riktigt mörk purpur så får se om jag hittar något sådant gräs med vippor att samplantera med eller någon annan mörk växt som skulle passa. 



Oskyldig måne ?

Upptäckte att månen gjorde mig sällskap där på himlen och med 7 plusgrader ute var det jättehärligt väder och säkert den sista trädgårdsdagen för i år. Att lyktorna på växthuset tändes bidrog också till en skön stämning i trädgården. Månen blir inte full förrän 27 november men ett antal dagar innan brukar jag ha svårt att sova - det är många nätter jag stått och kikat ut genom fönstret och förbannat månen som lyser så vackert där på himlen. Den ser så oskyldig ut men oj vad den påverkar oss. 



Det blir som det blir

Har inte hängt upp några ljusslingor än på växthuset och vet inte om jag skall göra det heller. Får känna in om jag har ork och kraft att fixa det. Är väldigt trött den här hösten och känner att det får bli som det blir. Det blir jul och vinter i vilket fall. Mycket sjukdom i familjen har tagit på krafterna det här året.



 

Avslutade med lite växthusmys

Avslutade trädgårderandet med att landa i växthuset och tände ljus i den nyfyndade ljusstaken på bordet - så stämningsfullt och mysigt.  Finns en popup-butik på Mariebergs köpcentrum som har många roliga ting till trädgård och växthus till ett bra pris där jag brukar botanisera ibland. Annars brukar jag undvika shoppingcentrum och fokusera på gårdsbutiker och loppisar. 

Det har varit frostgrader hela tiden utom i dag så det har inte blivit så mycket mossa plockat så det blev lite allt möjligt i staken. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

6 kommentarer:

  1. Om du kniper av blomstene på ringblomstene før de er ferdig, så blomstrer de lenger. Blomstene kan du tørke og bruke både til te og salve.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian !
      Tack för tipsen - dom tar jag med mig !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  2. Trädgårderandet har varit avslutat länge nu häruppe i Luleå. Snön ligger som ett förlåtande täcke över hela trädgårn. Fast i huvudet pågår nästa års trädgårderande för fullt. Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kikki !
      Härligt att drömma om nästa års överdådiga blomning ! Lycka till med all planering och njut av snön .
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  3. Hej Isa!
    Det låter fint med ringblommor, tyvärr är det en blomma som jag inte lyckas att så. Det borde vara den enklaste saken i världen, men det vill sig inte.
    Ha set gott /Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika !
      Det är nyckfullt med hur blommorna trivs och om dom vill gro och eller inte. Mina solrosor ville inte alls i somras hur många fröer jag än sådde så till nästa säsong satsar jag på ringblommor får se om det går bättre.
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa