torsdag 28 september 2023

Leonardo da Vinci - en frisk ros som alltid levererar

 

Förtjust av rosor

Rosorna fortsätter att blomma till min stora förtjusning. I Rostiga Rosenrabatten är det nu Leonardo da Vinci som förgyller rabatten. Det är en ros som alltid levererar - ett säkert kort så här på sensommaren. Blommar lika välvilligt

Uppskattar att den är frisk, har ett så grönskande bladverk och att den blommar lika välvilligt när den remonterar som när den blommade i juni/juli. Underbar rosa ton

Har även haft den med framgång i kruka under en säsong innan jag planterade rosen under hösten i rabatten. Underbar rosa ton och Leonardo da Vinci blev även vald till Blomsterlandets favoritros år 2020 pga sin friskhet. Taggfri

Visst är den helt underbar?  Den ros som blommar mest för tillfället är min klara favorit och det är härligt när dom löser av varandra och bjuder generöst på sin skönhet. Är så glad att jag planterat in en hel del rosor för från början tyckte jag bara att dom fick sjukdomar, var kinkiga och stacks med sina långa taggar. 
Tillsammans med grannarna

Här växer en Leonardo da Vinci i en rostig stol i rostiga rosenrabatten omgiven av kantnepeta, sommarrudbeckia och i bakgrunden klätterrosen Valdemar. Stolen syns knappt i grönskan. 
Grävde ner i ren desperation

Vid soluret växer ytterligare en som nästan döljs av gräset Jungfruhirs som jag fick så många plantor av att jag bara till slut i ren desperation grävde ner lite överallt. Förra året hade jag inte gräset och saknade det enormt - i år hade jag det i överflöd och är nästan trött på det. Lagom är alltid bäst. Och nu efteråt önskar jag att jag istället hade planterat in gräset i rabatten så det hade fått stå tillsammans med rosorna - det hade blivit maffigt. 
Planerar inför nästa säsong

Det är roligt nu att gå runt och planera inför nästa säsong. Vad skall jag ha i framkant i rostiga rosenrabatten där det inte växer kantnepeta? Har kantnepetan spritt sig som den gjort i Vildvackra rabatten där den nästan invaderat hela rabatten ? Skall jag plantera in några ytterligare rosor i rostiga rosenrabatten ? 

Allt jag gör nu i höst har jag igen i vår när det är så mycket i alla fall när trädgården skall ställas iordning. Det känns som en kick att ha med sig - en investering inför framtiden.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

1 kommentar:

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa