lördag 30 september 2023

Ansad klotpil och rosenhäck

 

Fick ett ryck och klippte till

Under veckan fick jag ett ryck och förbarmade mig över rosenhäcken mellan ruinen och växthuset samt den enorma klotpilen. Vem kunde tro att den där ynkliga "pinnen" jag planterade för 9 år sedan skulle vräka ut sig så här ? Man har fått huka sig ner för att komma under kronan vid gräsklippning och snickarna sa, ja just ja, där går det inte att gå ! Växer FÖR bh

Här är rosenhäcken innan klippning - den har ränt iväg och är lika hög som Silverpäronträdet. Egentligen ska man ju klippa rosorna på våren men jag tänkte att Therese Bugnet har sån livskraft att det inte gör något om jag kapar häcken nu på hösten så får jag justera den till våren. 

Vill att häcken ska grönska ända nerifrån och istället inte bli så hög, men läget inklämd mellan Silverpäronet och Klotpilens enorma krona gör att hon drar mot ljuset.
Stor skillnad

Efter klippningen blev det ljust och fint igen och man ser ruinen. Dessutom gick jag loss på Klotpilens grenar och kapade massor för att ljuset ska komma in till rosen som växer under klotpilen och att grenarna inte ska sträcka sig över rosenhäcken. Kanske kapar jag rosenhäcken ytterligare i vår - nu har jag fullt upp med att rensa bort allt ogräs och smultronplantor som letat sig in i häcken och lavendellunden. 
Nu behöver man inte huka sig längre

Nu kan man gå på gräsmatten igen mellan klotpilen och rosenhäcken utan att böja sig ner och treva sig fram. Så skönt. Tror det är mellan 3 och 3,5 meter mellan häcken och klotpilen och det var för lite. Det är svårt när man planterar att tänka på hur mycket allt kommer att växa i framtiden när det ser så lätt ut när det planteras.  
Dags att svida om till höststass

Nu syns ljuskronan som hänger i klotpilen och som det är dags att hösten till lite. Satt något i våras som fått hänga kvar under sommaren. Det ska bli roligt att få pynta upp kronan igen. 

Tittar fram

Nu skymtar växthuset bakom klotpilen som var helt dolt innan klippningen och dessutom blev det en ännu vackrare krona efter klippningen. Det är ett väldigt pampigt träd som tillför så mycket till trädgårdens struktur och utseende. Jag tror både jag och växterna är nöjda !

Nu återstår att rensa lavendellunden och fundera över om jag skall ta bort Silverpäronträdet som står där och skymmer lavendeln från att blomma fullt ut. Eftersom trädet har pålrot är nog det bästa att kapa trädet vid marken för det kommer bli svårt att gräva upp - eller vad säger mina kloka trädgårdsvänner där ute ?

Ha det så gott!
Kram/Isa

1 kommentar:

  1. Oj så fin den blev klotpilen! Jag har inget silverpäron så det där med rötter kan jag inget om tyvärr...ja har man trädgård finns det ALLTID något att göra :)
    Kram från Titti

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa