torsdag 14 september 2023

Är hon en Chandos Beauty eller en Morten Korch ?

 

Gömd och bortglömd

Hon har varit gömd och bortglömd bakom den väldiga häcken av kantnepeta i rostiga rosenrabatten. Jag trodde knappt att hon skulle komma tillbaka i våras när en ynka lite bladrosett avslöjade hennes existens. Hon fick en rejäl driva med rosgödsel som följdes upp en månad senare. Och plötsligt började den lilla rosen sätta fart. 




Belönade med rosenknopp

Efter nedklippningen av kantnepetan (i omgångar med omtanke om insekterna) och rensning runt den lilla rosenbusken belönade hon mig med att leverera den ljuvaste rosenknoppen av dom alla nu på sensommaren. Så tacksam att hon överlevde i sitt gömställe. 

Nu är det hennes tur att inta platsen bredvid den rostiga damen och egentligen var väl min tanke från början att det var mest rosor som skulle klä in hennes kjolar vilket Louise Odier gjorde de första åren på den andra sidan damen innan hon fick svartfläcksjuka och blomningen avtog . 




Chandos Beauty eller Morten Korch

Jag var tvungen att leta upp listan jag gjorde vid planteringen vilken ros detta kan vara. Vad jag kan se är det en Chandos Beauty som på vissa ställen även omnämns som Morten Korch och den rosen har jag på ett annat ställe och slogs av likheten så kanske det är samma ros. 



Följer utvecklingen varje dag

Jag har följt henne varje morgon i flera dagar och ibland flera ggr om dagen för att njuta av rosenknoppen till fullt utslagen ros i hela sin glans. Så himla trevligt trädgårdsnöje ! 



Ljuvliga Morten Korch eller Chandos Beauty

Här är rosen Morten Korch som också börjat blomma nu i ett tidigt stadium och visst är dom lika varandra. Kanske ska flytta på den för där den står i lavendellunden på kanten ser den inte att trivas så bra även om den levererar rosenknoppar flera ggr per säsong. Det kanske är på tiden att rostiga rosenrabatten gör skäl för namnet och fylls på med rosor även om det är flera som remonterar nu. Hon skulle göra sig bra på andra sidan den rostiga damen. Bara jag kan hålla kantnepetan i chack. 

Njuter av rosblomningen som är på gång lite överallt i trädgården - mer om det i nästa inlägg !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

4 kommentarer:

  1. he he det var rosen du snakket om. Jeg var lenge helt sikker på at det var "damen" du beskrev.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lillian !
      He he - den här gången var det rosen !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  2. Det er to synonymer for samme rosen. Så du får velge ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej !
      Tack snälla för bekräftelsen !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa