fredag 10 februari 2023

Den stolta stäppsalvian tillsammans med rosor


Underbara kombos

En kombination som jag älskat genom åren är rosa rosor och mörklila stäppsalvia och konstigt nog har jag inte den kombon i min egen trädgård. Det är något med de stolta rakryggade spirorna i kontrast mot de fluffiga och mjuka rosorna som går rakt in i hjärtat. 





Underbar Trädgård

De här bilderna är tagna hos Engelska Trädgården på Österlen vid sommarens årliga besök. En fantastisk visningsträdgård där jag hämtat mycket inspiration och inköpta växter genom åren.

 




Vita rosor som kompisar

Vid ett besök för några år sedan köpte jag med mig stäppsalvia hem och planterade i vildvackra rabatten på framsidan tillsammans med de vita rosorna Claire Austin. Stäppsalvian har en enorm livskraft och växtglädje och har växt sig högre än staketet. Rosorna blir kraftigare och kraftigare för varje år som går och det finns hopp att dom buskar till sig rejält till sommaren. 



Plantor från Engelska Trädgården

Det var fantastiskt kraftiga exemplar som fick följa med hem från Engelska trädgården och jag behövde inte samplantera exemplaren utan spridde istället ut dom i rabatten. Den här rabatten var egentligen tänkt att bli helvit men sedan släppte jag in lila toner för kontrasternas skull och skapa liv. Det har jag inte ångrat. 




Den försvunna trädgården

Det fanns en trädgård på Österlen jag aldrig glömmer som inte finns kvar längre som var så vackert komponerad med stäppsalvia i olika kulörer och matchande perenner.  




Generös med plantorna

Det var en visningsträdgård som var magiskt att besöka och strosa runt i eftersom den var så vacker. Ägaren hade satt 5-9 plantor av samma sort tillsammans för att skapa masseffekt. 




Vill ha fler !

Så enbart olika sorters stäppsalvia i mängder tillsammans med andra perenner och gräs som bryter av kan vara så otroligt vackert. Nu fick jag en stor längtan efter att plantera in fler stäppsalvior i min trädgård. 

HÄR kan du se fler bilder från den här fantastiska trädgård och HÄR från min egen perennarabatt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa