söndag 4 augusti 2019

Rostiga rosenrabatten byter utseende - igenTredje gången gillt

Nu är äntligen Rostiga rosenrabatten färdigplanterad för den här gången. Det är tredje gången den byter utseende den här säsongen. Först var det tulpanerna som blommade, sedan invaderade vallmon Poppy love hela rabatten och nu är den redo att ta emot sensommaren och hösten.
Nya knoppar

Den limefärgade zinnian jag drog upp i våras börjar nu sjunga på sista versen men jag såg till min stora glädje att vissa plantor börjar utvecklas till små buskar som ger nya knoppar. Jag fördelade ut plantorna över rabatten med ca 3 st i varje plantering så den återkommer med jämna mellanrum.
Ståtlig lady

Blomstermoroten Dara som växer i bakkanten av rabatten har nu börjar att blomma och det har varit så roligt att få följa hennes utveckling - från bladrosett till hög ståtlig lady med skira blomställningar som vippar så vackert över de andra växterna tillsammans med jätteverbenan.

Konstigt nog växer hon väldigt ojämnt över rabatten, på en del ställen är det fortfarande bara en bladrosett medan det på andra är en fullstor planta.

Skiftar i färgton

Så här kan hon se ut i utslaget tillstånd. Hon kan skifta i färgnyanser från vitt till den här mörka färgtonen. Skall bli spännande att se hur de andra blomställningar kommer att se ut när de växt till sig.
Ny bekantskap

Häromdagen planterade jag de sista plantorna i rabatten. Allt som allt blev det 15 plantor som fick flytta in. Åkte tillbaka till handelsträdgården närmast oss och inhandlade fler höstöga som jag blev så förtjust i. Förmodligen kommer jag att plantera in fler kantnepeta också, vi får se hur dom utvecklas eftersom jag aldrig haft just den växten tidigare.
Charmig gris

Älskar den charmiga lilla bevingade grisen och det är klart att den skall få pryda den rostiga rabatten med sin härliga patina.
Valdemar flyttar in

Inhandlade två st exemplar av klätterrosen Valdemar hos Engelska trädgården vid Österlenbesöket tidigare i sommar och hade egentligen en helt annan tanke med var dom skulle placeras men det får vänta tills nästa år. Nu bytte jag ut en ros som jag haft innan omgörningen i rabatten som inte tagit sig så nu är en Valdemar planterad i den rostiga klätterställningen.
Valdemar täcker hela pergolan vid entrén in till den engelska trädgården och jag blev förälskad redan förra sommaren i den underbara rosen.
Småblommig och charmig täcker den in allt på sin klättringsväg. Den är engångsblommande under juli-augusti och jag ser fram emot dess framfart i rabatten.
Får ge den tid

Rosorna som egentligen skulle vara rabattens primadonnor håller nu på att hämta sig efter vallmoinvasionen och remonterar även om det inte är så många som blommar just nu så ser jag fram mot sensommarblomning då flera rosor genererat nya knoppar. Eftersom det är första året så får man ge dom lite tid på sig att etablera sig.

Är så glad över rabatten som gör att det känns som att trädgården "håller ihop" och börjar bli så som jag tänkt och drömt om.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

1 kommentar:

  1. Valdemar är en vacker ros och jag gillar historien och kopplingen till vårt grannland. Visst är det en härlig känsla när planteringarna tar sig och blir som vi tänkt oss :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa