torsdag 15 augusti 2019

Nu blommar Klockrankan



Första knoppen

Alltså - hur glad blir man inte när man ser första knoppen hos Klockrankan. Tänk att den ville leverera vackra klockor i år igen - då finns det hopp att hon skall sätta frökapslar också. Ifjol fick hon inga så jag fick köpa fröer så nu hoppas jag att jag har egna fröer i höst.




Fullt utslagen

Här är hon fullt utslagen och har redan gått över till den lilafärgade tonen från svagt gulaktig. Till vänster syns klockan innan den slår ut omgiven av massor av knoppar.




Blev bara 3 st i år

Jag brukar dra upp ca 6 st plantor och det räcker till stora korgar i köksträdgården och till portalen vid ingången vid perennarabatten. Fast i år hade jag för mycket plantor att sköta om så just klockrankan blev lite bortglömd. Det blev till slut 3 st som fick flytta ut och dom har tagit sig bra - alla växer på sig och är full i knoppar.




Skiftar färgnyans

Nyutslagen klocka som sakta skiftar färgnyans från ljusgul till violett för att slutligen blomma över och lossna från sitt fäste. Har man tur växer det ut en frökapsel så småningom under hösten som man kan torka och få egna fröer av.




Skördade frökapslar

Här ligger skördade frökapslar på tork från tidigare år och väntar på att bli nya fröer  - ett fantastiskt kretslopp när man tänker på det. En rikedom på ett fat.




Vill ha det varmt för gro

Uppdragna plantor väntar i växthuset  någon gång i april på att få komma ut på sin växtplats. Hon kan vara lite kinkig att få att gro - hon vill gärna mysa på ett varmt badrumsgolv och helt plötsligt överraskar hon och kikar upp. Lycka varje gång en liten grodd visar sig.




Blommar ända till november

Hon brukar klä in portalen till köksträdgården och blommar ända till november om inte frosten slår till tidigare. En härlig dam att ha i trädgården.




En hel berså av Klockranka

Här är en bild från Kumlas Sjöpark där klockranka klär in en hel vägg av armeringsmatta. Undrar hur många plantor dom använt och vad dom gödslar sina plantor med ? I år har vi inte besökt dom än men det skall bli så roligt att se hur årets planteringar (som brukar vara helt fantastiska) ser ut.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Så läcker! Minns att jag hade den innan jag hade egen trädgård när jag var i mitten på tjugo. På balkongens sidor klättrade den på spalje. I mitt köksfönster hade jag Blomman för dagen klättrande på långa trådar och så Svartöga i en annan kruka. Det var nog mina första egenodlade sommarblommor.
    Lite segt att vänta på den men sen blommade den till frosten.

    Kram och trevlig helg!
    Annika

    SvaraRadera
  2. Hei!
    Man blir lykkelig av at klokkeranken blomstrer. Så fine bilder du har tatt.
    Vi dyrker også klokkeranke. Vi har dem i krukker og de har blitt mange meter og de blomstrer. Det er spennende å følge med på den enorme vekstkraften.
    Ha det godt! Anne

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa