onsdag 21 augusti 2019

Dags för lavendelklipp och sova-gott-bukettGick alldeles för fort

Så fort det gick från att lavendeln var så där härligt knoppig och blåskimrande i juni till att den blev överblommad och risig nu i augusti.  Det ser så tråkigt ut i rabatterna och har man tur kan det komma ett nytt flor med enstaka blommor om man klipper bort det överblommade.
Risigt i lavendellunden

Så här såg det ut i lavendellunden innan klippning eller jag har börjat klippa en planta som befriats från överblommat och som ser bullig och fräsch ut igen.
Bulligt igen efter klippning

Det blir lite skillnad när man fått bort det risiga och lavendeln får sin bulliga form igen. Klipper inte ner i veden nu på hösten utan tar bara bort själva blomman. Nu ser jag bättre också vilka plantor som måste ersättas och har plats att gräva ner nya friska exemplar som jag tänker flytta från andra delar av trädgården där dom frösått sig.  Är så tacksam att lavendeln trivs så bra i trädgården att den frösår sig lite överallt.
Sova-gott-bukett

Hann som vanligt inte med att klippa av stänglar när lavendeln blommade som vackrast i början/mitten av juli. Kommer alltid på det när dom blommat över. Skulle behöva lägga ett knippe på nattduksbordet att sniffa på vid sovdags så sover man lugnare.

Hoppas jag får en ny chans nu när det kommer att andra flor även om det inte är så många som kommer vid andra omgången så kanske det ändå räcker till en sova-gott-bukett.
Får göra skäl för namnet

Lavendellunden behöver några år på sig att etablera sig och nästa år ska den inte behöva tävla om utrymmet med vallmoblommor som breder ut sig och tar plats - nästa år ska den verkligen få göra skäl för namnet. Bara en och annan rostig höna eller tupp skall få picka där och pryda den.
Klipper efter lust och ork

Jag kommer inte att klippa ner allt överblommat utan tar buskarna en och en efter lust och kraft och efter hur dom ser ut.  Jag har sett att småfåglarna gärna sitter i dom och äter något på stänglarna - både hemma och utanför mitt fönster på jobbet där jag också har lyckan att ha lavendelplantor.

Ett år hann jag faktiskt plocka av en hel del lavendel och gjorde lavendelolja. Det inlägget hittar du HÄR. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

3 kommentarer:

 1. Tänk om man hade lavendel som självsår sig, vilken lycka!
  Här får man vara nöjd att hela två plantor, en blå och en rosa har överlevt
  ett par år. Prövar mig fram och sätter på nya ställen varje gång för att se om de klarar sig. Så vackra och täta dina lavendel "bollar", både med och utan blommor! Ha det fint!

  SvaraRadera
 2. Älskar lavendel...men fina har varit lite risiga och torra i år. Ska testa att klippa bort blommorna nu. Hoppas jag hinner med en sova-gott-bukett också :)
  Önskar dig en solig torsdag Isa!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa