fredag 9 augusti 2019

Jätteverbenan - storfavorit i trädgårdenStorfavorit

En stor favorit i trädgården bland sommarblommorna är jätteverbenan som jag hade första gången först i fjol. Begriper inte hur jag har klarat mig utan henne under alla år nu är jag lärt känna henne. Hon tillför så mycket i trädgården och fjärilarna älskar henne lika mycket som jag.
Förstod allvaret

Hon var lite svårflörtad i år och vägrade gro trots köldbehandling i frysen några veckor. Till slut när sådderna börja mögla inne tröttnade jag totalt och hivade ut frölådorna i kallväxthuset tidig vår medan det fortfarande var frostnätter. Det gjorde susen - äntligen förstod hon allvaret och alla fröerna grodde.
Bara vintersådd nästa år

Så till nästa år blir det vintersådd av många av sommarblommorna som skall dras upp. Då är dom redan härdade också och kan lätt planteras ut.
Skyndar med vattenkannan

Eftersom jag fick så många plantor kunde jag dela med mig till både grannar och trädgårdsvänner. Dessutom fick hon flytta in i flera zinkbaljor och stora krukor i trädgården som här i köksträdgården. Hon är en törstig dam och glömmer man vattna en dag så syns det direkt på henne för då slokar hon sorgset så man får skynda dit med vattenkannan för att göra henne på bättre humör.

Hon är nästan lika hög som mig och det är imponerande av den lilla grodden i frölådan i maj att växa sig så ståtlig på en säsong.

Övervintra i förrådet

När jag hade trädgårdsvisning i måndags frågade en av deltagarna om jag övervintrat mina exemplar. Det kan ju vara en tanke att testa att ställa in några av krukorna i det svala förrådet och se vad som händer till våren. Såg att Victoria Skoglund tipsade om det på sin blogg också.
Trädgårdsvisning

Det var en liten grupp väldigt trevliga trädgårdsintresserade från Nora och Karlskoga trädgårdsföreningar som hittat hit. Alltid lika roligt att träffa andra som är lika nördiga som en själv och utbyta tips och idéer. Även om man är jättenervös innan hur dom skall ta emot trädgården.
Ännu fler nästa år

Nästa år skall jag gödsla med ännu fler plantor i rabatterna, blev så bra i rostiga rosenrabatten i bakkant i år. Nu blommor hon ända till frosten tar henne. Ljuvligt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Men åh, tack för det tipset! Jag har gett upp på att så jätteverbenan eftersom den är så kinkig, men den är ju inte heller lätt att finna i handeln! Nu ska jag försöka få en lika fin samling plantor som du fick, din sålåda imponerar stort!

    SvaraRadera
  2. Hejsan Isa. Jag tog själv frön från en planta jag hade köpt. Och du har rätt, dom är sååå små, fröna, och sedan det som kommer upp. Man tror aldrig det blir till något. Men det blev det. Och nu i vår upptäckte jag att dom hade övervintrat och fröat av sig. Så nu har jag både stora och små plantor nästan överallt i trädgården. Hittar dom på alla möjliga och omöjliga platser. Nu bor jag i Danmark så här har det inte varit ordentlig vinter på många år.
    Men visst är dom värda att slåss för, så vackra, graciösa och ståtliga på samma gång.
    Ha det gott. Kram från Kerstin Sofia inDanmark

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa