tisdag 13 augusti 2019

Mina pelargondamer i växthusetFler och fler för varje år

Nu är det en härlig pelargontid i växthuset när pellisarna växt till sig under sommaren. Flera av damerna trängs på skrivbordet i växthuset och även på fönsterbrädan är det trångt. Älskar att ha växthuset fullt med pelargoner och sorterna blir fler och fler för varje år.
Förtjusande rosenknoppspelargon

En av årets nykomlingar är rosenknoppspelargonen "April Snow" från Gluggstorps handelsträdgård. Helt förtjusande dubbla blommor i vitt och milt rosa som påminner om Appelblossom. Blev glatt överraskad när hon började blomma.Nykomling

Det här en annan av årets nykomlingar som jag inte vet namnet på. Köpte henne i museishopen på Waldemarsudde så hon får helt enkelt heta Waldemarsuddepelargonen.
Trängsel på skrivbordet

Här trängs hon på skrivbordet tillsammans med Torsång, Appelblossom, Princess Filippa, Emma och Älvdalen. Favoriter allihop och sorter som jag övervintrar i förrådet varje år. En del tog jag sticklingar av i våras så det finns exemplar ifall moderplantan av någon anledning inte skulle klara vintervilan.
Oavsett hur många sorter som flyttar in är ändå den absoluta favoriten Mårbackan. Den ståtligaste av dom alla.
Flitig med gödningen

Den engelska pelargonen är nog inne på fjärde året nu och blommar lika kraftfullt som tidigare år. Jag är flitig med gödningen från Pelargonfönstret och det märks på pelargonerna att dom gillar den och svarar an.

Trivsamt med pelargoner

Tycker att pelargonerna bidrar oerhört mycket till trivseln i växthuset - det är som en meditation att gå runt och plocka överblommat och pyssla med dom. Sedan är det mysigt att mötas av alla damerna när man öppnar pardörrarna och kliver in.
Dags för omplantering

Årets småplantor börjar växa på sig ordentligt och behöver snart nya krukor. Och en del kom aldrig ut i växthuset överhuvudtaget utan är kvar inne på någon fönsterbräda. Dags för lite ompyssling tror jag - vill ju övervintra så många som möjligt och möjligheten är större när dom växt till sig i lite större krukor.
Dags för trädgårderande igen

Idag skiner solen igen så nu kan pardörrarna till växthuset stå öppna. Igår vräkte regnet ner i omgångar adderat med åska så nu väntar några timmars trädgårderande igen.

Skall nog ta en runda och prata lite med mina pelargondamer och kolla läget med dom.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

5 kommentarer:

 1. Vilka underbara damer du umgås med! Pelargoner är verkligen tacksamma och jag ser att du lyckats med konststycket att övervintra Torsång också!

  Må gott!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Men så underbart med ett helt växthus fullt med pelargoner! Vilken blomprakt!

  Må så gott!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 3. Förstår att du trivs där med alla dina pelargondamer, så himla underbart i ditt växthus! Den där gödningen får jag nog införskaffa, dundermedel :)
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 4. Den du inte vet namnet på är 'Concolor Lace'. Bladen doftar hasselnöt.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 5. Fantastiska pelargoner! Fick en så fin liten Älvdalen från en kompis med rötter just därifrån. Tyvärr har den inte överlevt övervintringen.
  Såg att det var Sveriges största pelargonutställning i Västerås i helgen som gått. Hann inte dit tyvärr.

  Må så gott!
  Annika

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa