söndag 28 augusti 2011

Den gigantiska pelargonen !


Kommer ni ihåg den stora pelargonen som jag inte klippte i våras ? Hon har blommat villigt hela sommaren och idag räknade jag till över 60 blommor EFTER att jag klippt bort massor !

Hon har för det mesta stått i växthuset, på solskyddad plats men ändå fått solens strålar på sig och trivts verkar det som.


Fick ju massor av inspiration av Lasse Anrell och hans förkärlek till pelargoner, skrev ett inlägg om hans tips på bloggen i våras .... här kan du läsa mer !

Och tipsen verkar ju funka .... har varit flitig med gödningen men inte i överflöd utan ganska lagomt med ömsom Blomstra ömsom Pelargonnäring. Planterade om den i höstas när jag köpte den då den var lite större än en normalstor pelargon. Under vintern fick den stå ljust och på våren fyllde jag bara på jorden överst i krukan och lät den vara oklippt.

För att komma åt runt om får jag lyfta ut den i bland och plocka bort överblommade blommor ... eller jag tar bort dom så fort dom BÖRJAR bli fula ... så får hon lägga energin på knopparna och de fina som är kvar istället !

Enligt Anrell vill dom ha mycket kroppskontakt så det får hon när jag plockar blad nästan varje dag och talar om hur vacker hon är ... då sträcker hon på sig och blommar ännu mer ! (Tror jag i alla fall !)

Madonnan är nu omringad av blommande pellisar i växthuset !
En trevlig kombination !

Nu upptäckte jag små frön som hon släppt ifrån sig ... hon kanske vill bli fler ?! Och jag som sagt att NÄÄ ...där gick nog min gräns ... att DRIVA UPP egna pellisar har aldrig lockat ... FÖRRÄN NU villl säga ! När hon nu så villigt släpper ifrån sig fröer mitt framför ögonen på mig kan jag ju inte neka henne att också driva upp dom ... eller hur ?!

En pelargonkunnig trädgårdsvän på besök berättade för mig att fröna finns i de "gröna hornen" som växer ut mitt i blomman. Se blomman till vänster på bild ... där finns det ett "horn" !

Det är härligt med trädgårdsliv .... det finns en hel värld att upptäcka där ute och när man är redo för nästa steg så finns det alltid någon kunnig människa som kommer i ens väg (oftast genom bloggandet !) som sitter inne med svaren !

Tack för att ni finns där ute och berikar mitt trädgårderande !!

Ha en trevlig vecka !
Kram/Isa

14 kommentarer:

Maol sa...

Var kommer katten ifrån? Så underbar!

Parkvegens Hageglede sa...

For vakker pelargonium, så blomsterrik.. Og for en vakker hage og blogg. Nå ha rjeg kost meg lenge,lenge her inne hos deg. Og jeg har lagt meg til som følger, din hage vil jeg gjerne se mere av..

Jutis sa...

Vilken fin pelargon! Införskaffade mina första sticklingar i våras, och har väl inte riktigt skött om dom på bästa sätt. Va bra att jag hittat hit, så jag kan ta del av alla tipsen!

katarina sa...

Hej hej!

ja den är heltunderbar fin jätte...;)
Kram o ha en ny härlig vecka!

Trädgården på Höjden... sa...

Ja gigantisk var verkligen ordet!
Gillar verkligen den sista bilden med Madonnan som är omslutet av vackra pelargonblommor. Rolfylld!

Hälsar Åsa

Pilgrim sa...

Vilket härligt inlägg och vilken underbar pelargon. Visst är det fantastiskt med trädgårdsvärlden, en ständig utveckling och utmaning. Jag omvärdera hela tiden mina bestämda åsikter om vad jag tycker om och inte tycker om. Upptäcker hela tiden nya spännande växter. Underbart!
Ha det bäst!
Hélena

IreneL sa...

Såå fin den är! För några år sen sådde jag pelargonfrön från en pelargon jag hade. Den blev inte som moderplantan eftersom pelargoner korsar sig men det blev en fin planta som blommade samma år. Jag döpte den till IreneL :) tyvärr överlevde den inte vintern inne. Men i år har jag sett fröställningar på flera av mina pelargoner så jag ska spara dom och testa nästa år igen!
Kram!

Maria i Göteborg sa...

Grattis till ett praktexemplar! Den verkar ju trivas jättebra hos dig, och när den nu släpper frön så vill den nog att flera 'småttisar' ska få ta del av din goda omsorg. Go for it:)).
Kram Maria

Acchleja-Carro sa...

Kul när ansträngningarna ger så fint resultat!
Och ja, tack! Några solhattar skulle mottagas med tacksamhet! Mailar min adress, så kan du skicka när du får tid. =)
Kram Caroline

Lena/isis sa...

Vacker...då fick jag lära mig nåt nytt, att fröna sitter i " hornen ".

Kram

Berit sa...

vilken underbar pelargon!!
Ha en underbar dag!!

Landbohaven sa...

Hvor er det en stor og smuk Geranium.

Helén sa...

Supersnygg o Madonnan gör sig jättebra till Pelargonen.//Helen

Tant Otteskrufv sa...

Ja, i år har också våra pelargoner slagit oss med häpnad med sin blomning, men inte så som denna!Otroligt vackert!