söndag 24 mars 2024

Förgror Dahlior i plastpåse

Bild Klostra Janick´s Symphony
 

Blingblingblomman som lyfter hela buketten

I dagarna kom den efterlängtade kartongen med de förbeställa dahliaknölarna från Klostra. För att överleva vintern har jag klickat hem dahlior i omgångar - det känns alltid lite bättre efteråt när man vet att godingarna väntar därframme och man kan frossa i vackra blomster. 

Jag beställde 4 st av den förtjusande Janick´s Symphony - kommer bli perfekt i sensommarens buketter som den där blingblingblomman som lyfter hela arrangemanget. Och vilken underbar färgton. Man blir lite smått förälskad. 

   


En hel kartong med knölar

En hel kartong med 12 st dahlior - vilken lycka att öppna och undersöka. Det gick bra att efterbeställa och få samleverans av alla samtidigt till en fraktkostnad. Suveränt när man som jag rätt som det är hemsöks av ett häftigt behov att slinta på knapparna och beställa hem fler. Blomstermedicin där notan kommer i efterhand. 




Generöst med knölar som var fina och fasta som det var en fröjd att packa upp i Trädgårdsateljén.



Förgror i plastpåse

Jag valde att förgro mina dahliaknölar i plastpåsarna dom levererades i. Så himla behändigt så man dels lätt kan se vilken dahlia det är när dom redan är uppmärkta, man kan följa hur rotsystemet utvecklas och dom tar mindre plats än att kruka in dom. På skobrickorna från Biltema fick jag plats med ca 10 st dahliapåsar. Nu skall jag bara inhandla en rostfri hylla från IKEA där jag kan ställa mina brickor,  förmodligen kommer den att hamna på mitt kontor som har ett frikostigt ljusinsläpp. 

Hittade en sida från tidningen Allas som beskriver förodling i plastpåse på ett lättfattligt sätt:

Så här planterar du dahlior i påse:

  • Använd en fryspåse på 3–5 liter. Häll i planteringsjord, gärna som en toppig kulle.
  • Doppa eventuellt knölarna i ljummet vatten om de verkar mycket torra.
  • Håll i förra årets avklippta stjälk när du sätter ned knölen i påsen, sprid ut dahliaknippet över den toppiga kullen så att alla knölar får jordkontakt.
  • Fortsätt hålla i stjälkstumpen, fyll på med mer jord över knölarna, låt endast några millimeter av stjälken synas.
  • Tryck till lätt så att jorden letar sig in mellan knölarna.
  • Placera påsen i rumstemperatur. Obs! Vattna inte.
  • När du ser att de gröna bladrosetterna kommer upp kan du börja ge lite vatten. Ställ nu påsen svalt och ljust, så att dahliorna inte strävar efter ljuset utan växer långsamt och blir knubbiga och starka, istället för gängliga och svaga som de blir om de står varmt och mörkt.
  • Nu kan du också se hur rötterna utvecklas i påsen.

Bild Klostra Marsmellow Baby


Förkärlek för rosa dahlior

Har ju en förkärlek för rosa dahlior så Marsmellow Baby är ytterligare en goding som kommer att få flytta in i en av korgarna jag fyndade hos Vadstena Antik vid det senaste besöket under vintern.  

Dahlian Break Out är en annan dahlia jag beställde som går mer åt det puderrosa hållet medan Berliner Lemon har fantastiskt cremegula toner och är lågväxande. 

Skall bli så kul att följa dahliornas groningsutveckling - har en känsla av att det kommer att bli proppfyllt i växthuset i vår av alla uppdragna plantor. Så härligt att det renoverades i fjol så det är fritt fram i år .

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa  

PS. Som vanligt skriver jag bara om det som jag själv gillar och detta är inte ett betalt samarbete. DS

3 kommentarer:

  1. Non conoscevo questo trucco per farle germinare prima nei sacchetti, è un bel sistema!

    Un saluto!

    SvaraRadera
  2. Så smart! Slik skal jeg gjøre i år, både med dem som hviler i kjelleren, og alle de jeg har bestilt. Elsker Dahlia i alle former.

    SvaraRadera
  3. Hej Isa!
    Vilken fin dahlia. Det fungerar riktigt bra i påsar, och sparar en hel del utrymme. Mina övervintrade måste dock i krukor, det är bara de nya som får komma i påsar. Jag brukar använda påsen de kommer i.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa