torsdag 14 juli 2016

Grymt go pesto på egenodlad basilikaBasilikan levererar

Mina basilikaplantor har fått stå kvar i den goa värmen i växthuset under sommaren och levererar nu i mängder. Det är härligt att gå ut och plocka in massor av doftrika basilikablad till en smakrik pesto.
Plantorna mår ju bara bra av att bli toppade så de inte går i blom och kommer att fortsätta att växa till sig efter lite klippning. Har flera olika sorter så man kan klippa lite här och lite där.
Mortel eller matberedare?

Bästa smakerna får man ut om man mortlar bladen. Om man orkar vill säga. Jag testade och förde över allt till matberedaren istället. Mina händer var inte riktigt med på att mortla.
Tar aldrig allergierna semester ?

Vill man ha peston fri från komjölk kan man välja Pecorino istället för Parmesanost. Jag tog det jag hade hemma - parmesanost och sitter nu med ett ansikte fullt av ilsket kliande eksem så det är kanske dumt att utmana kroppen. Bara för att man själv har semester så har ju inte allergierna tagit semester - fast ibland inbillar jag mig det !
Min goa pesto gör jag så här :

1 dl riven parmesanost eller pecorino
1-2 skivor vitt bröd
2 vitlöksklyftor
300 g basilika
1 dl pinjenötter
100 gr persilja
1 dl olivolja
vitvinsvinäger
lite varmt vatten
salt
peppar

Riv parmesanen och smula brödet, skala och hacka vitlöken, stöt basilika, pinjenötter och persilja med mortel (eller använd matberedarn). Späd med olja, lite vinvinsvinäger och varmt vatten till en fin konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ät och njut !

Inspireras av köksträdgården

Man kan så klart göra peston på mandel eller hasselnötter istället och har man inte tillräckligt med basilika kan man fylla upp med persilja. Låt det du har i köksträdgården inspirera dig och vips så har du en helt ny variant av pesto !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

2 kommentarer:

 1. Basilikan den är inte vän med mig spelar ingen roll hur jag gör så dör den bara, nu har jag gett upp. Men pesto med persilja eller med ramslök det kan jag göra istället.
  Ha nu en fin och bra fredag på din semester( hoppas kliandet ger sig)
  Kam Meta

  SvaraRadera
 2. Stackars dig som har det besvärligt med allergier! Men peston ser underbart god ut! Hoppas kliet ger sig snart.

  Semesterkramar från Eva-Mari

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa