lördag 30 januari 2021

Blommande soffor med vacker design

 

Vacker design

Har alltid beundrat Ormbunkssoffan i gjutjärn som togs fram till den första Världsutställningen 1851 i London. Ett fantastiskt mönster och vacker design som snabbt spred sig över landet och andra länder i parker och trädgårdar. I Sverige var det flera bruk som tog upp tillverkningen och ett som fortfarande är i produktion är Byarums Bruk, kanske det mest kända av dom alla.   Som en del av naturen

Den här soffan står i Engelska Trädgården på Österlen och är donerad av tidningen Nära enligt en liten lapp som hänger på soffan. Älskar att nävan lite vilt har invaderat soffan och det patinerade tillståndet. Naturen har tillåtits att ta över, bre ut sig och soffan med sitt naturliga mönster blir en del av rabatten. Så vackert mönster

Här ser man mönstret ännu tydligare och mina tankar går till Arts- and Craftsrörelsen även om den var som mest populär i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet där man hämtade mycket inspiration från naturen till sitt hantverk. Fyller med dubbla Million Bells

Någon ormbunkssoffa har jag inte i min trädgård men väl en patinerad gammal soffa med gjutjärnsgavlar som varit min mormors. För mig är den en skatt från början av förra seklet som jag fyller med dubbla Million Bells varje sommar. 
Viktigt med rätt jord

Till våren/sommaren skall jag komma ihåg att köpa surfiniajord till mina Million Bells för i somras fick dom annan jord och växte inte alls som dom brukar (bilderna är från 2018). Surfiniajorden håller fukten och man behöver inte vara rädd för att växterna torkar ut. Köper alltid mina dubbla skönheter hos Katrinebergs handelsträdgård som driver upp plantorna själva. Handelsgården ligger mitt i skogen och har bara öppet under försäsongen med inriktning på sommarblommor. 
Äkta hantverk från Nossebro

Gjutjärnsgavlarna på mormors soffa är märkta med Nossebro och är så där härligt snirkliga i mjuka bågar i vacker design. Ett äkta hantverk i art- and craftsanda - precis sånt jag gillar.

Idag är det kallt här med nästan 15 grader och det slog mig att jag inte kupat rosorna - det är bara att hoppas att dom klarar livhanken, ett litet täcke av snö har i alla fall bäddat in dom. Snart möts vi av februari - yes, nu går vi mot ljusare tider !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner- var rädd och dig och varandra!
Kram/Isa 

4 kommentarer:

 1. Vacker blomning i båda sofforna. Nossebro mekaniska verkstad har lagt ner sin gjutning ser jag.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 2. Verkligen bra sätt att använda soffa. Million Bells gör sig så bra. Inga rosor kupade här heller och de som inte klarar sig utan kupning hos mig göre sig icke besvär.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Hej Isa!
  Både soffa och blommor är så vackra. Har köpt gjutjärnsgavlar för några år sedan. De skulle bli en soffa, får se när projektet blir klart.
  Ha det bra /Kram, Marika

  SvaraRadera
 4. Soffan är helt magiskt vacker! I varje trädgård! Kallt här också...usch!
  Kram från Titti

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa