onsdag 6 januari 2021

Komponerar fröpaket till blomstergården

 

Komposition av sommarblommor

Nu har jag komponerat ihop olika sorters sommarblommor som jag redan hade i frölådan till de militära degtrågen i köksträdgården. Så roligt att drömma och fantisera om så här i början av ett nytt år. Hade ju tänkt att jag skulle vinterså en del ute direkt i trågen men kom aldrig till skott så det återstår antingen att jag vintersår i vindruvsaskar i växthuset eller direktsår i vår. Blir nog en blandning av båda beroende på blomma tror jag.

I låda 1 tänker jag att trädgårdsjättevallmon är den som blommar först för att sedan följas av den ståtliga Kingsize astern som kan bli imponerade 100cm som flankeras av den skira bedårande Jungfrun i det gröna. Nejlikan är tvåårig så den kommer nog att få stå på tillväxt till nästa år. Möjligen får något mer flytta in bland dessa blomster.



Vallmo smyger sig in

Tydligen hade jag massor med fröpåsar av olika sorters vallmo som jag inte alls hade tänkt ha med i lådorna. Hur det nu gick till så har just vallmo smugit sig ner i nästan samtliga fröpaket. Den skall bara vara med tydligen. 

Låda 2. Vallmon är ju förgänglig och blommar inte så länge men bidrar med vackra vallmokronor när den är överblommad (om man inte tröttnar och river upp allt). Rosenskära i varma färgtoner har jag haft tidigare i landet runt huset och den är så vacker. En ganska låg solros 45-60 cm får också kampera ihop i tråget tillsammans med en rosa sommaraster för att bryta av färgskalan - den blommar med pionliknande dubbla blommor på stadiga stjälkar.  




Massor av ringblommor

Låda 3. Ringblommor vill jag ha massor av så dom får ett eget degtråg att husera i. Här får dom växa lite huller-om-buller. Ringblommorna hade jag kunnat höstså vilket jag gjorde i rostiga rosenrabatten och i låda nr 7 i blomstergården tillsammans med ditflyttad jätteverbena och  fröer till tandpetarsilja. Snow Princess får sno runt bena på sina mer långbenta kamrater i det tråget men i tråg nr 3 får dom härja fritt.




Rara rosenskära och malvor

I låda nr 4 släpper jag loss cosmos och malvor där rosenskäran kan bli upp till 120 cm hög. Älskar det här dilliga bladverket och de rara blommorna och vill plocka stora buketter att frossa i. Bra att ha rosenskära i olika höjder och som blommar länge.



Varma toner

I låda nr 5 dyker vallmon upp igen - den här gången i form av en enkel lila som blir ca 80 cm hög. Hon får sällskap av en gul dubbel rudbeckia och en cosmos i varma toner som blir ca 30 cm hög - dom har sällskap av varandra ända in i oktober och kanske flyttar även ett gräs in som Jungfruhirs som får bidra med lite skira ax och strån och kanske även en högväxande luktärt.




Mörka skönheter och gamla favoriter

Vallmon dyker upp även i låda nr 6 fast nu som en dubbel mörk skönhet. Sommarrudbeckian Sahara har jag haft i två år i en zinkbalja och nu skall hon få större utrymme och kompisar som matchar. Kanske kan jag till och med plocka av henne till buketter vilket jag inte nänns tidigare. Pappersblomster och bockrot är nya bekantskaper som fyndades i frölådan så det blir spännande att se hur dom kommer att bete sig.




Favoritvasen frös sönder

Nu ser jag fram mot en ny säsong med massor av sommarblommor i blomstergården (och även till viss del i övriga trädgården) att plocka av till maffiga buketter. Så nu vet jag vad jag skall leta på loppisar till sommaren när man förhoppningsvis kan röra sig friare än nu pga pandemin - nya vaser. Den här favoritvasen som jag hittade på loppiset i Suckarnas gång i Simrishamn glömde jag i växthuset med vatten och blommor i en höst så den frös sönder. 




Skall släpa hem lite till

En annan sak jag också skall leta efter mer på loppis är zinkbaljor och hinkar att plantera dahlior, luktärtor och andra växter i. Trots allt jag släpat hem under åren finns det alltid plats för några till i blomstergården. Och allra helst nu när den verkligen skall förvandlas till en blomstrande blomstergård.  Så förtröstansfullt att tänka på och hämta kraft från nu mitt i vintern (som inte är mycket till vinter). 

Jag spelar njutningsfull avslappningsmusik med fågelsång och drömmer om färgsprakande rabatter i min sköna korgstol framför datorn - där ute är det jämngrått, ogästvänligt och snålblåst. Tur att vi har våra drömmar att fly bort till !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

2 kommentarer:

 1. Så fina kombinationer! Tusen tack för fröerna jag vann!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 2. Så otroligt vackert! <3
  Älskar att se din kreativitet, tänk om man kunde fått till bar något litet som du! <3
  Vill Tacka så hjärtinnerligt för fröerna som jag vann! <3 <3
  Skall man bra sprida ut dem till våren ??
  Mvh/ Ingrid

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa