fredag 1 januari 2021

Årskrönika - året som gått del 2

 

Juli

Efter mycket vånda om det skulle bli tillåtet att resa pga pandemin kunde vi slutligen bege oss till vårt älskade Österlen i början av juli. Engelska Trädgården besöktes flera ggr precis som tidigare år. Slutar aldrig förundras över hur vackert tjejerna fått till parken. Blir alltid lika inspirerad. 
I närheten ligger också Apotekarnas Trädgård som flyttat från centrala Simrishamn. Härliga utflyktsställen att alltid återvända till.


Från Engelska Trädgården är det inte heller långt till Kiviks Art som det var första gången jag besökte. En av mina favoritkonstnärer, Ulla Viotti har skapat ett av parkens konstverk - en rundel att kliva in av tegel som är hennes favoritmaterial. Man kliver in bland bokhyllor och hittar mängder av författare och kloka ord. 

"Den som äger en trädgård och en boksamling saknar inget" är något jag gärna instämmer i. Älskar både trädgård och böcker helt sanslöst. En väldigt bra kombo i dessa pandemitider.Hos Karl-Fredrik på Eklaholm hann vi också med flera besök innan han införde tidsbokning pga invasion av besökare. Man fick passa på precis vid öppning eller stängning för att kunna botanisera i lugn och ro. Det var egentligen helt galet med parkeringsvakter och långa köer. Jag fick i alla fall många rostiga godsaker med mig hem.
En av dom var den rostiga grisen (den större) som charmade sig med ända hem till trädgården.

De nyplanterade rosorna i nya rabatten på framsidan börjar blomma till min stora glädje.

I slutet av juli skördar jag årets vitlök och får för första gången ihop någon form av vitlöksfläta. 
Augusti

Jag letar på Blocket efter en arbetsbänk till Trädgården och vi åker på utflykt till Västerås och hämtar hem en rostig bänk där underredet skall spraymålas i favoritfärgen turkos.

Sensommarens första krans skapas av hortensia, humlekottar och blomstermorot. 

9:e augusti firar vi 18 år tillsammans och maken överraskar med en fantastisk rosbukett.
Egna solrosor låter vänta på sig så vi letar upp en självplock och plockar solrosor till en vacker bukett som lyser upp. Vas från årets semestertripp på Österlen - "En liten bit av Medelhavet".
Växtligheten i nya rabatten på framsidan formligen exploderar av växtlighet och blomning  främst av sommarblommor som jätteverbena, tandpetarsilja och blomstermorot - sommarens mest lyckade projekt. Den rostiga stolen från shoppingturen hos Karl-Fredrik ståtar mitt i grönskan. I sommar skall jag plantera en klematis i den som får klättra - en vit.September

I början av hösten blommar pelargonerna i växthuset som allra bäst efter en hel säsong i den sköna värmen.
I början av september åker vi på besök till Orsa och hämtar inspiration från de vackra installationerna hos Hansjö Lanthandel. Jag får äntligen träffa min far vid ett Coronasäkert utomhusbesök vid äldreboendet som vi både lever länge på.

Vi stannar till vid Nittsjö Keramik och fyndar vackra blomkrukor som precis landat på hyllan efter att ha varit slutsåld i veckor. 
Rosorna blommar om och dahliorna spricker ut. Härlig tid i trädgården.

Kvällarna blir mörkare och mörkare och solcellslamporna lyser upp.
Oktober

Mina egna solrosor har äntligen börjat blomma och jag plockar stora buketter från trädgården.
Nu är det kransarnas tid och det är så roligt och skapande att plocka eget material i trädgården
Den rostiga rosenportalen har äntligen landat i trädgården och jag lyckas få ihop den från ett väl hoppackat paket till färdig portal och släpa ner den till Blomstergården. Ambitionen att plantera en ros i höst gick om intet så nu hoppas jag på tidig vår istället.
En höstlig installation skapades framför växthuset av avklippt kryddtagetes och grannens äpplen.
November

Dagarna blir kortare och kortare och ljuslyktor behövs för att lysa upp i trädgården. 
Jag råddar om på trädgårdsbordet framför växthuset till en mer höstlig och rostig installation.
Jag bygger växthus av pepparkaksdeg som håller en dag innan jag hinner rädda taket innan det rasar in.


Första frosten slår till och pudrar trädgårdsprydnader vackert vita. 

December

Utegran flyttar in på baksidan där man kan se den både från vardagsrummet och köket

Tänk att nu har ett nytt oskrivet år startat - det känns som man får en ny chans att bli en lite bättre människa. Ett nytt år fullt av hopp och förtröstan även om inget kommer att bli som det var innan pandemin invaderade världen - förhoppningsvis har vi blivit lite klokare och mer ödmjuk inför hur vi bör leva våra liv för att även Moder Jord och mänskligheten skall må bra. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra ! 
Kram/Isa 

PS. HÄR hittar du del 1 i årskrönikan ! DS. 

6 kommentarer:

 1. God fortsättning på nya året! Kul att läsa om ditt 2020 och se återblicken i bilder. Kiviks Art kände jag inte till. Det ska jag lägga på minnet. Vi fick några dagar i Skåne i höstas. Kändes verkligen som bonus i år.
  Kram Annika

  SvaraRadera
 2. Breathtaking...Such beauty!Happy 2021!

  SvaraRadera
 3. Tack för din fantastiska sammanfattning av ditt trädgårdsår. DÄR fanns minsann ingen pandemi närvarande. Hoppas att alla dina förväntningar infrias!

  Nyårskramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 4. Good morning,
  Fantastic post you've shared. A happy and healthy 2021!!!

  SvaraRadera
 5. Nytt år - nya utmaningar! Härligt! Och dina bilder göra att man längtar ÄNNU mer till vår/sommar...
  KRAM från ett grått Öland & Titti

  SvaraRadera
 6. Nu har jag läst din årskrönika och längtar om möjligt ännu mer till vår och sommar. Tack för all inspiration! Härlig trädgård och gott om svängrum verkar du ha. Själv ska jag göra så gott jag kan med mina två små odlingsplättar. Buketter med solrosor är så fint. Önskar dig ett multum nytt odlingsår!

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa