måndag 11 januari 2021

Älskade lerkrukor från medelhavet

 

Same but different

Det är något särskilt med krukor drejade i lera - det är som varje kruka har en egen själ och en egen personlighet. Och att den som drejat krukan lämnat ett avtryck av en mänsklig hand - ingen är den andra lik. 

Äkta och genuin

Sedan gör sig terrakotta så vackert till grönskan och till kryddorna. Terrakottan känns så äkta och genuin - den förmedlar att människan använt den till lerkrukor i flera tusen år, det har hänt att man funnit krukrester i väldigt gamla gravar. En liten oas bakom ett plank

Just de här krukorna är från "En liten bit av medelhavet" i Hammenhög - en liten oas som inte liknar något annat. Krukorna tillverkas i Grekland där även glaserad keramik importeras från till butiken. 
Letar insats

I somras föll jag för en av de större krukorna som fick följa med hem - planterade inget i den utan den fick pryda trädgården som den var. I år skall jag se om jag hittar en insats till den och ser framför mig låga solrosor som vajar i vinden. 

Tror den blir alldeles för tung om man skulle fylla den med jord för det måste man tömma på hösten inför vinterförvaringen. Den är frosttålig men det känns ändå lite dumt att låta den stå ute under vintern. Kanske skall jag investera i en lite mindre som också får flytta in här med lavendel eller solrosor. Så härligt att planera och drömma om kommande säsong.
Står ute hela året

De stora olivkrukorna som står framför växthuset står ute hela vintrarna fast dom har jag insatser i som jag ofta tömmer på hösten så det har gått alldeles utmärkt att ha dom kvar ute året runt. Till sommaren skall jag dra upp stjärnöga och lobelia till krukorna igen precis som på bilden. Stjärnöga är så tacksam, blommar hela sommaren, breder ut sig och tar plats medan häng/kantlobelian hänger snyggt över kanten - precis som man önskar att sommarblommor skall göra. 
Just den här krukvarianten med den veckade kanten gillar jag skarpt och det är en egen design för "En liten bit av medelhavet". Trivsam med pelargoner eller kryddor i. 

Liten kruka från Provence

En liten kruka har jag till och med släpat med mig hem från Provence - med olivträd i, fast den lyckades jag inte hålla vid liv så till sommaren får krukan flytta fram i den franska hörnan och bidra med lite charm precis som den är. Så trevligt med krukor som har ett ursprung och som påminner om platsen man köpt den på - precis som med växter man fått av en kär vän.

Härligt med drömmar och tillbakablickar att hämta kraft ur så här mitt i vintern. Nu väntar jag bara på en rasslande leverans från Impecta också med fröer till sommarblommor - så härligt att längta till !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa

4 kommentarer:

 1. Jeg holder også mest af terracottakrukker, og jeg har også en del i haven. Jeg har tre store ved havemuren, som er lavet i Marokko.
  Hilsen Susanne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susanne !
   Jag har sett dina vackra krukor på bilder inne hos dig - jättefina !
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera
 2. Jag har också en sån kruka med veckad kant! Älskar den! Ja det är något visst med terracottakrukor, helst mossiga och med en skön patina :)
  Det blir dom lätt med Biobact har jag märkt.
  Onsdag igen, veckan rullar på...
  Kram från Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titti !
   Ja, visst är dom underbara !
   Tack snälla för tipset om Biobact - det var nytt för mig.
   Ha det så gott !
   Kram/Isa

   Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa