onsdag 1 maj 2019

Rostig höna, nedklippt lavendellund och påfyllning i krukorna



Nedklippt och redo

Äntligen är lavendellunden framför växthuset nedklippt med varierat resultat. En del plantor ser jättefina ut medan andra verkar föra en torr och tynande tillvaro. Fast det finns nog hopp för dom också - bara dom kommer underifrån och visar att det finns liv så finns det hopp. Och det brukar det göra.




Rostigt förgyller alltid

Planterade de sista i höstas och det skall bli så kul att följa utvecklingen under sommaren. Mellan plantorna har jag satt påskliljelökar och i dag förärades lunden av en pickande rostig höna när jag och maken oförhappanes hamnade på turné. Kan man inte ha riktiga hönor i trädgården går det alldeles utmärkt att ha rostiga.



Knoppig och skir i början av juni

Här syns delar av Lavendellunden med de första plantorna jag planterat som nu etablerat sig ordentligt. Bilden är från början av juni när lavendeln är så där hoppfullt knoppig och skir. 





För att sedan blomma ut

Här är en senare bild när allt blommar även om den inte var riktigt fylld i somras vilket den kommer att vara till sommaren. Gissa om det kommer att dofta gott.


Tömmer man krukor finns det alltid plats för fler växter

Tömmer krukor

Hela morgonen körde vi fram och tillbaka till risupplaget i vårt område för att tömma fjolårets krukor. Det är då man upptäcker hur många man egentligen har - upptäckte nya hela tiden och alla kom nog inte med i den här omgången. Det hinner nog bli några vändor till innan allt är tömt.




Årlig tradition

Desto trevligare var det att åka på en påfyllningsrunda som startade hos Katrinebergs handelsträdgård långt ut i skogen strax efter Frövi. Jag brukar alltid köpa dubbla Million Bells hos dom som just nu inte ser mycket ut för världen, men vänta bara det finns en växtkraft i de här små plantorna som överraskar.




Här finns det växtkraft

Så här ser de ut efter en sommar i surfiniajord i mormors gamla soffa - det är helt magiskt att se hur de växer under en säsong. 4 plantor i vita plastamplar brukar täcka hela soffan. Dom får lite nässelvatten då och då under säsongen.




Letade sig ner i kassarna nästan som av sig själv

Hos Plantmarknaden i Lindesberg hittade jag dubbla Stjärnöga och en penséepelargon som naturligtvis fick följa med hem - gick ju inte att motstå de små skönheterna som jag gärna umgås med hela sommaren.

Dessutom letade sig en Honungsros ner i kassarna nästan som av sig själv. Så nu blir det till att gräva i morgon men först skall portalen ut mot gatan målas för att sedan kläs in av en snabbväxande rosskönhet. Kommer bli så bra.




Andas trädgård just nu

Stjärnöga är så vacker i  krukplanteringar eftersom den skiftar i färg och gärna tillsammans med lobelia som jag ångrar att jag inte köpte samtidigt som de andra växterna. Eller också blir det något helt annat.

Härlig tid vi har nu - man både lever, andas och är trädgård !
Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

1 kommentar:

  1. Ja, en spennende tid. Jeg synes alltid Lavendelen ser mistrøstig ut når den er nyklippet, men du verden som den strutter uti juni. Det er alltid så fargerikt og fint hos deg. Denne uken har jeg kantet de fleste bed og lagt på litt egen kompost blandet med kukompost. Det må jo bare bli fint :) Dessuten holder jeg på med et nytt prosjekt :) Ha en fin uke :)

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa