måndag 27 maj 2019

Hatkärlek, vävarväxter och maffigt är tanken



Förlåten för nu

Det är en envis rackare - Bergsklinten. Hur mycket jag än försöker få bort den från rabatterna så nässlar den sig in och innan man vet hur det gick till så blommar den i stora dungar. Fast det är klart - egentligen är den ganska vacker nu på våren så den är förlåten, i alla fall till nästa gång jag tröttnar på dess framfart - att placera sig där den absolut inte skall vara.




Efterlängtad

En annan liten goding som är desto mer välkommen är den lilla ljuvliga nävan Ballerina. Blir alltid lika glad när den dyker upp med sina näpna små ansikten.






Visst är den otroligt vacker med sina tecknade ådringar på kronbladen - som ett eget litet konstverk, skapat av naturen.




Framfusig och välväxt

En helt annan växt som satt ordentlig fart är Jättedaggkåpan som jag har lite hatkärlek till. Den är liksom lite för framfusig och tar väldigt lite hänsyn till sina närmaste grannar.

"Här kommer jag" - utropar den och bara vräker sig fram. Ändå har jag den lite överallt i trädgården som kantväxt. Den är som vackrast före midsommar tycker jag - sedan brukar jag snagga den när den blir för burdus någon gång i juli. Lite stukad brukar den sedan hålla sig på mattan resten av säsongen.




Planteringsväder

Idag har det varit riktigt ruggväder och egentligen vill man bara göra som keramikfågeln i grönskan - stoppa näbben under vingen och kura ihop sig i kylan. Fast växlande regn och 8-12 grader är idealiskt väder för att flytta växter och plantera nya.




Passa på

Så det var bara att hoppa i de blommiga gummistövlarna, greppa spaden och ge sig ut. Nu gick det lätt att gräva upp några förrymda stjärnflockor som gett sig av till andra sidan staketet vid perennarabatten. Dom fick en ny boplats i rostiga rosrabatten. Tror de blir en bra vävarväxt till rosorna. Får nog köpa ett gäng också - fast jag fick hicka när jag såg prislappen hos vår närmaste handelsträdgård.

85kr/plantan - det är inte billigt med trädgård alla gånger.  Tur att vår trädgårdsförening är inbjuden till trädgårdskväll i morgon med 20 % rabatt. Då får man passa på.




Täpper till alla hål

Passade också på att plantera ut en del av mina uppdragna sommarblommor när jag ändå var i farten. Alla "hål" i alla rabatter kommer att förses med någon ettåring som fyller ut bra. Kanske till och med en grönsak.




Maffigt är tanken

Här har jag planterat ut jätteverbena som skall svaja i bakkant mellan rosorna tillsammans med några blomstermorot Dara och Kronärtskocka Provencal (kanske blir alldeles för stor) som bryter av. Maffigt ska det bli är tanken. Tillsammans med stjärnflocka, vallmo och strandkrassing.

Det fattas fortfarande något - något jag inte kommit på än. Kanske ytterligare en vävarväxt eller något helt annat. Mina uppdragna limefärgade Zinnia kanske får flytta in.

Det är så roligt att komponera och måla rabatter och se allt sakta växa fram. Mest av en slump eller stundens ingivelse. Eller också pågår planering i mitt undermedvetna och överraskar när man minst anar det. Spännande är det i alla fall.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa

4 kommentarer:

  1. Man kan se du er havemenneske Isa.
    Så smukke ting og så mange dejlige blomster.

    Smuk dag
    Klem

    Charlotte

    SvaraRadera
  2. Jag bara älskar Bergklint! Minns du att jag fick tuvor av dig? Undrar hur den rabatten ser ut nu? Den var på gång så fint när jag flyttade.

    Önskar dig fina dagar i ditt paradis!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  3. Det är så himla inspirerande att se och läsa hur du planterar och tänker kring dina rabatter! Underbart!

    Kram Annica

    SvaraRadera
  4. Ja du har då verkligen gröna fingrar :) Men den där nävan (häpp!) jag tror jag rensade bort massor av den för jag trodde det var ogräs...lite osäker men bladen ser lika ut! Ja alltid lär man sig något nytt :)
    Jag fortsätter gräva grönsaksland och blir väl aldrig klar, pust...
    Kram från Titti

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa