lördag 25 maj 2019

Fönsterram + armeringsjärn = spaljé åt klätterrosSått kantväxt

Idag har jag sått strandkrassing Wandering mixed som kantväxt i nya rostiga rosenrabatten. Den kommer i alla möjliga härliga pastelliga färgnyanser och gillas starkt av bin och humlor. Perfekt med andra ord.
3 plantor räcker inte långt

Fick med mig 3 st plantor hem från Rosendal i tisdags som får breda ut sig framför mjölkkrukan sedan hoppas jag att fröerna jag sått ska gro så småningom (helst så fort som möjligt) och fylla på kanten. Den här godingen ska ju blomma till frosten tar den i höst så det finns gott om hopp. Och tid.
Underbar liten blomma med härlig färgsättning. Och en helt ny bekantskap för mig.
Ut med er 

Nu börjar jag bli lite trött på alla plantor som trängs i växthuset och vill få ut alla så fort som möjligt.  Vill ha tillbaka bordet så jag får plats att lösa korsord till teet. Fast i stället för att gräva ner plantorna  så rensar jag mellan alla stenarna framför växthuset och på uteplatsen och får en idé till en spaljé till klätterrosen på baksidan.
Fönsterram + armeringsjärn = spaljé

På temat man tager vad man hafver letade jag upp slängda armeringsjärn som fanns någonstans under grönskan i buskaget bredvid ruinen och i förrådet hittade jag en gammal fönsterram där fönstren krossats och ramlat ur. Sen var det bara att leta upp hammaren och märlor och slå fast armeringsjärnen på var sin sida av fönsterramen som ben att trycka ner i rabatten.
Kan bli 3-4 meter

Och vips så hade den lilla nyplanterade (i höstas) klätterrosen Giardina fått en patinerad ram att växa runt. Först tänkte jag klä in fönsterramen med hönsnät men tänkte sen att det blir vackrare om rosen kan klättra emellan och själv bre ut sig som den vill. Giardina kan bli 3-4 meter om hon trivs så vi får väl se hur det ser ut i höst när hon fått växa en säsong.
Pyntningen kvar

Det här hörnet skall pyntas upp med krukor, ljusslingor och ljuslyktor. Randgräset som skall grävas upp i perennrabatten apropå temat man tager vad man hafver skall få vaja i stora krukor och lite annat smått och gott ska få flytta in. Symaskinsbordet ska flyttas bort och thujahäcken klippas.

Men just nu är jag jättenöjd med att ha rensat i rosenrabatten och mellan stenarna och fått upp en spaljé - precis lagom patinerad och rostig. Skall bli härligt att sitta vid matgruppen i sommar och dra i sig rosendoften.
Gläds varje dag

Klätterrosen har redan fått massor av knoppar och sträckt lite vällustigt på sig när det varit några regniga dagar. Så roligt att alla rosor jag planterade i höstas tagit sig så bra - det skall bli så kul att få se deras utveckling i sommar. Går rundor varje dag och kollar knoppar och gläds över hur mycket dom växer. Ett riktigt trevligt sällskap i trädgården.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

3 kommentarer:

 1. Altid så spændende at kigge ind hos dig Isa.
  Dine roser klare det utrolig flot.
  Det går ikke så godt med mine i år. Tørken i foråret har gjort at de har fået lus.
  De skrænter virkelig :(
  Skøn aften

  Klem
  Charlotte

  SvaraRadera
 2. Så himla fint du har det! Både inspirerande och rogivande. Och så vackert det blev redan nu med fönsterramen som klätterstöd. Jättesmart idé!

  SvaraRadera
 3. Herlig å titte inn til deg. Du og jeg har det så forskjellig i hagene våre og sånn skal det være. Jeg håper hagene våre bærer preg av hvem vi er: Nemlig forskjellige :) Ha en fin uke. Klem fra Mette

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa