söndag 5 maj 2019

Bona Trädgård - bästa handelsträdgården ever



Vart åker vi ?

I morse stod vi i valet och kvalet jag och maken om vi skulle besöka antikmarknaden i Wadköping här i stan eller om vi skulle ta en tur runt Norra Vätterns Konstrunda mellan Askersund och Motala.

Konstrundan vann eller egentligen inte även om vi åkte åt det hållet - visserligen var jag in på Sjöängen i Askersund, tittade igenom utställningen som presenterade alla konstnärer och tog en broschyr men sedan gjorde vi något helt annat.


Bild från i fjol när rosa Svartöga fanns i kruka

Den bästa handelsträdgården ever

Den fantastiska handelsträdgården Bona Trädgård ligger ju bara några mil söder om Askersund och där fyndade jag en rosa svartöga i fjol. Både den och handelsträdgården slår alla rekord i växtkraft - har aldrig klivit in i ett sånt växtparadis för sommarblommor någonsin och naturligtvis ville jag tillbaka dit för att inhandla rosa Svartöga igen, nu till de stora olivkrukorna framför växthuset.




Helt överväldigad

Jag blev nästan mer överväldigad i år än förra året när vi råkade svänga in på väg mot sommarsemestern på Österlen. Den gigantiska kärlekspelargonen stod på sin plats och den fanns även i olika storlekar till salu. Den efterlängtade rosa svartögat fanns bara i ampel i år och inte i kruka som jag egentligen skulle ha - den hade redan tagit slut trots att jag tyckte att vi var tidigt ute.




Trevade mig fram mellan amplarna

Hela taket i de smala gångarna var täckt med amplar och det var svårt att ta sig fram i gångarna för hela växthuset var verkligen proppfullt med växter - alla växterna var dessutom vill-ha-växter och i prima skick. Jag är fortfarande nästan som i chock över upplevelsen. Personalen hjälpte mig ner med amplarna som sedan varsamt bars ut till bilen för det var lätt att trampa på de långa lianerna.




Gosa till sig i växthuset

Nu får amplarna hänga ett tag i växthuset tills den dag jag har energi att försiktigt lirka ur dom ur amplarna och plantera dom i insatserna till de stora olivkrukorna och lirka upp lianerna att växa uppåt också. Dessutom är dom vana att hänga i växthusvärme så det får ta några veckor för att sedan avhärda dom.

Bord, korgar och vattenkanna från Vadstena Antik - fyndat förra sommaren


Värme lagrats i murarna

Här har vi skönheten från i fjol som blommade oavbrutet hela sommaren med en otrolig växtkraft. Lite lagom vild och galen - me like !

Växthuset har stått emot den frostiga nattkylan jättebra de senaste nätterna och värme har nog lagrats i murarna som hjälpt till. Växthustaket har varit täckt av frost på morgnarna men försvinner snabbt när solen tittar fram mellan molnen och det känns att det är stor skillnad på temperaturen inne i växthuset och utomhus vilket jag tackar min lyckliga stjärna för. I höstas stod pelargonerna kvar trots upp till 5 minusgrader ute och klarade livhanken.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Blev det då ingen konstrunda alls kanske ni undrar ? Nix, för från Bona Trädgård är det ju inte långt till Vadstena Antik som är ett annat smultronställe som står högt på listan. Nu blev det inget handlat den här gången och förresten hade vi bilen full med växter. Turen avslutades med en sen god lunch på hamnkrogen i Motala med en fantastisk service innan vi nöjda styrde blomsterekipaget hemåt.  DS.

2 kommentarer:

  1. Bona trädgård låter intressant. Har aldrig varit där, men kanske det blir nu framöver när jag vet att den finns :-) Ha en fin ny vecka

    SvaraRadera
  2. Åh så fin den är rosa svartögat!Och vilken maffig pelargon! Jag hittade också rosa svartögat och "bokade" via en näthandel för flera månader sen, så den borde snart komma. Dina inspirerande bilder gör inte väntan mindre...;)...Men tillika är det bra att den dröjer, för här är nätterna så kalla ännu.
    Ha det fint!

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa