torsdag 23 augusti 2018

En trädgård att bli imponerad avTrädgårdsbesök

I går var jag tillsammans med många andra trädgårdsvänner och besökte en öppen trädgård anordnad av en trädgårdsförening här i Örebro - Adolfsbergs Trädgårdsförening. Det finns flera trädgårdsföreningar i stan som samverkar och har sommarprogram så det finns alltid någon aktivitet att delta i. Det är inte alltid hälsan är med mig när det är dags, men i går föll allt på plats och vilken tur - för vilken TRÄDGÅRD !
Fanns ingen trädgård

Allt startade 2014 när familjen köpte den gamla prästgården från 1749 i Valsta och kunde börja förverkliga sin dröm. Det fanns inte mycket kvar av den tidigare trädgården förutom höga träd, en del buskar och en gigantisk syrenhäck. Gräsmattan gick ända upp till husgrunden och de gamla rabatterna var fyllda med kirskål och ogräs.
Idag finns planteringar omgärdade av lågväxande häckar på var sida om den vackra farstukvisten med snickarglädje.
Paradrabatten

Den här rabatten kallas paradrabatten och det förstår man för den påminner om en engelsk park med sin vackra trädgårdssoffa. ALLT i den här trädgården är skapat med stor omsorg, estetik och kreativitet - hur paret lyckats skapa allt sedan hösten 2014 när dom fick husnycklarna i sin hand är en gåta. Flitiga som myror är bara förnamnet.
Här ser vi paradrabatten från andra hållet  och en del av inramningen runt det vackra växthuset som ligger som ett hjärta i trädgården.
Toscana

Till den gamla prästgården hör även en hel del mindre byggnader som undantagshuset som rustats upp och fått vackra pardörrar ut mot piazzan eller "Lilla Toscana" med medelhavsväxter som frösått sig i skarvarna på ölandsstenen.
Här finns också den vackra fontänen med keramikbotten som flankeras av blommande pelargoner.
På husets ena gavel som vätter mot trädgården har byggts ett generöst trädäck med tak där krukor med sensommarväxter trängs i varma toner.
Krukor och vackra stilleben dyker upp på flera platser i trädgården. Alltid i harmoni med platsen och omgivningen. Älskar det runda stenklotet som drar blicken till sig.
Den vackra haren som helt plötsligt dök upp i det höga gräset efter den uppklippta naturstigen föll jag pladask för. Så ståtlig och så vacker på platsen.
Genomtänkt

Man förstår att paret som skapat trädgården är noga med sitt urval av trädgårdskonst. Allt är genomtänkt och passar in i helheten som den här lilla tomten som lite surt står med armarna i kors och vänder blicken åt ett annat håll. Me like !

Tre på rad

Det harmonerar så vackert när man ställer tre krukor på rad bredvid varandra och jag fick Tage Andersenfeeling när jag såg att det återkom på fler ställen i trädgården.
Som här på terrassen på baksidan - enkelt och avskalat.
Alla rabatter var så vackert komponerade i höjd, form och färgnyanser. Som den här med det höga Miskantusgräset, limefärgad alunrut som såg ut som sallad och mjuka runda hortensior.
Visningsträdgård ?

Det skulle inte förvåna mig om det här blir en visningsträdgård så småningom för planer att fortsätta att bygga ut trädgården saknas inte. Det är så härligt att höra andra trädgårdstokiga medmänniskor berätta om sina visioner och drömmar och när man sett vad Stina och Pelle redan åstadkommit så kommer det säkert att gå undan med resten också.
Djupt imponerad

Det här var en trädgård som man blev djupt imponerad av på många sätt. Är så glad att jag hade möjlighet att besöka den - tack paret som så generöst öppnade upp både sin trädgård och sitt hus för oss, tack K som kom och hämtade mig och tack universum för den goda energin.

Ha det så bra alla trädgårdsvänner -   hoppas du också hittar något i inlägget som inspirerar !
Kram/Isa

PS. Vill de se mer av den här trädgården finns det ytterligare ett reportage från besöket hos Adolfsbergs Trädgårdsförening. DS.

4 kommentarer:

 1. Att få besöka andras privata trädgårdar är verkligen roligt. Det ser verkligen smakfullt ut och väl anpassat efter platsen och huset. Och vilket fint hus också. Kul att se.
  Kram
  Helene

  SvaraRadera
 2. Oj! Vilken fantastisk trädgård!! Alltid lika kul att besöka andra trädgårdar och inspireras...
  Ja du ska se min blivande trädgård på Öland ha ha. Ja jösses, något att bita i minsann :)
  Kramis och ha en skön helg!
  Titti

  SvaraRadera
 3. Det finns alltid något fint och vackert i allas trädgårdar - och det gäller även om stilen kanske inte är direkt den du gillar! Av dom här bilderna gillade jag det man fick se av den bakre terrasen bäst. Jag är inte så mycket för den gamla herrgårdsstilen, även om jag kan beundra och tycke den är otroligt vacker hos andra!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 4. Så fint du beskriver trädgården och så fint du fångat den på bild!
  ”En som var med på trädgårdsbesöket”

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa