fredag 3 augusti 2018

Tacksam skugga runt växthuset

Växthuset sett från köksträdgården

Värdefullt träd

När vi byggde växthuset tog vi bort massor med träd och sparade bara ett stort träd precis bakom växthuset. De flesta stod nära tomtgränsen och i vägen för bygget. Är så glad att det här jätteträdet blev kvar som skuggar stora delar av växthuset i hettan och även hindrar insyn från grannar. Dessutom har jag inte så många träd i själva trädgården så det här trädet är verkligen värdefullt på flera sätt.
Inbäddat och insynsskyddat

På andra sidan växthuset mot vägen bredvid ruinen växer kryptallar som allt annat än kryper. Några har vi varit tvungna att ta bort som hängde över grannens garage men tillräckligt många är kvar. Eftersom kryptallarna är så höga täcks resten av ett stort buskage som gör att det är ingen insyn från gatan utan växthuset ligger inbäddat och insynsskyddat.

Svalt och skönt

Just nu ligger solen på från andra hållet men när den kommit runt skyddar trädet hela eftermiddagen från solens starkaste strålar. Just nu är det svalt och skönt i växthuset och det går att vara där utan att svettas floder. UNDERBART att kunna leva växthusliv igen - nu när det värsta hettan gett sig.

Murad vägg

Sen tror jag att vår murade vägg tar upp mycket värme förutom att den skyddar från insyn och gör att man känner sig avslappnad och trygg i växthuset. Vi bor ju mitt i ett villaområde (även om vi har hörntomt) och då gäller det att boa in sig och skapa sitt eget paradis i kvarteret.

Åldras tillsammans

Sammantaget med växthusets placering, träden som silar solskenet och muren som skyddar gör att växterna trivs i växthuset och inte bränns den här heta sommaren. Är så tacksam att det fick ta tid innan vi byggde så vi tog möjligheten att åka runt och besöka andras växthus och samla inspiration.

Dessutom åkte vi runt till växthustillverkarna och "provsatt" växthus eftersom känslan var så viktig för mig - därför blev det ett egenbyggt, vilket vi aldrig ångrat. Vi ska ju bli gamla med varandra - jag och mitt växthus. En ålderdom jag ser fram mot !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

2 kommentarer:

World of Animals, Inc sa...

You have such a beautiful greenhouse, I love the design of the tall roof. Such a stunning yard to surround this structure. Thanks for the share, have a fantastic weekend. Keep up the posts.
World of Animals

Rost och rädisor Anette Brunsell sa...

Ja, placeringen av växthus är verkligen viktigt och ert bygge en fullträff. Egentligen kan man nog inte förbereda sig för mycket. Det finns alltid saker att lära och jag hade nog gjort ett par saker annorlunda om jag byggt igen.
Du har boat in dig så fint. Det är som en egen värld i din hörna. Man kan tro att man är ensam i kvarteret.
Kram
/Anette