fredag 30 mars 2018

Jätteverbenan får bli varpen i min sommarvävHon kom till slut

Tänk att hon ville gro till slut - jätteverbenan. Det är första gången som jag driver upp den här skönheten. Har provat några ggr tidigare och bl.a. glömt bort sådderna i kylskåpet som möglat eller misslyckats på något annat sätt. I år hade jag gett mig fasen på att lyckas.

Först åkte sådden in i frysen en vecka sedan har sålådan åkt mellan köksfönstret under värmelampan och den goa undervärmen i badrummet. Och till slut stack hon upp sina groddar och lyckan var total !

Det kommer fler !!

4-5 st groddar tittade upp först och det är dom jag skolat om nu. Sedan har det kommit ytterligare ca 20 st i omgångar som nu får gosa till sig under värmelampan innan det är dags för dom att få egen kuppe. Så nu planerar jag rabatter för fullt.

 I fjol satt vi nya sockelskivor runt huset vilket medförde att landen runt huset demolerades totalt. En del växter har vi flyttat till perennarabatten, en gavelrabatt las igen helt medan jag har tänkt att söderrabatten mot växthuset skall få bli en rabatt med enbart sommarblommor som kan få olika uttryck varje sommar. Det skall bli jättekul att göra iordning den till våren.


Här syns färgen på huset som kommer att bli bakgrund till rabatten


En växt att gödsla med

Jag tänker mig kryddtagetes i framkant som på bilden, den gula varianten som jag har fröer till i överflöd och har dragit upp från frö i många år. Dom kan man "gödsla" med i rabatten eftersom jag driver fram många. Ett gräs vill jag också ha och har sått ett gäng som började komma upp redan efter bara några dagar. Grass Pennisetum Feathertop (Svanfjädergräs) som har fina ludna vippor och blir ca 60 cm hög.

Dessutom tror jag att ringblommor kan bli fint till, en variant i olika gula och orange toner som blir ganska hög. Kanske blir det någon cosmos också - fröerna är redan sådda. Eller också blir det något helt annat - inspirationen får spira och gro och växa fram.

Inspiration på hög nivå

Stadsträdgården har alltid så vackert komponerade rabatter som inspirerat mig. Här har man en grön bakgrund i form av en häck. Hos mig får jag ta hänsyn till den gula färgen på huset och komponera om lite.
Väven får växa fram

Det är ju också väldigt effektfullt med svartkål/grönkål i rabatten som bryter av både i färgton och form. Har fröer så vi får se om det blir några sådana inslag också. Nu när jag skriver inslag kommer jag att tänka på en väv som man sätter upp varpen till. Rabatten blir min varp som jag fyller med olika inslag så det blir en färdig väv med ständigt återkommande inslag - det kommer att bli så spännande !


Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

3 kommentarer:

Veronica sa...

Verkligen rabatter i min smak! ursnyggt :)

Jätteverbenan är verkligen ett måste för mig. Min favorit. jag sätter den ute som vintersådd och ställer in den i februari på värmemattor och oftast så kommer de fint. Men ibland får jag ställa ut dem igen och försöka igen.


Länka gärna på TrädgårdsFägring om jag får vara så fräck ;)

ha en fin slut på påsken!

//Veronica

Laila sa...

Grattis till jätteverbenan, har förgäves försökt så den flera år i rad men det slutar alltid med att jag får några överblivna ex av Veronica med Sanda Cottage :-)
Väver också gärna med svanfjädergräs, en favorit här.
Allt gott!/Laila

D2 Bet sa...

Men ibland får jag ställa ut dem igen och försöka igen.


Royal1688