måndag 2 april 2018

Textilierna på plats i växthuset och solen värmer
Ett steg i taget

Vilken skön påskhelg vi haft - sol varenda dag som värmt upp växthuset och gjort det möjligt att vara där trots en kall vind utanför. Jag har röjt några timmar per dag - ett steg i taget blir växthuset i ordning för trädgårdssäsongen. Det största jobbet har varit att klippa ner klematisen som växt vid stegen. Den gick helt bananas i fjol och intog hela gaveln.


Fröken Murreva sticker upp längst ner på stegen - mer om den fröken kommer längre ner i inlägget.Drivor av kronblad överallt

Väldigt roligt att den trivs så bra och ville växa sig ända upp till taket och blomma så överdådigt - det var ju precis det jag drömt om. Däremot hade jag inte tänkt på att när väl drömmen gick i uppfyllelse så innebar det också att drivor av kronblad singlade ner över däckstol, fönsterbräda och snickarbänk.

Hoppas hon klarar nedklippningen

Tusentals doftande små lila förtjusande blommor levererade klematisen Sweet Summer Love i fjol. Hon hade nog fortsatt i år också för det hade redan kommit små gröna skott i det jag klippt bort. Nu vill jag att hon kommer nerifrån istället och hoppas att hon hämtar sig efter den brutala nedklippningen där jag sparade ca 1 m av tjocka stammar.

Nu är det vår

Nu har den vårliga Lena Linderholmsduken med härliga citroner och apelsiner fått komma ut på bordet i växthuset. Tillsammans med påskens vackra doftande tulpaner får hon hälsa våren välkommen.


Fönsterluckorna är loppisfynd från Stall Kapri


Textilier på plats

Det är så härligt när textilierna har kommit på plats i växthuset. Nu kan man sjunka ner i däckstolen och ta igen sig mellan varven med att tömma krukor, sopa upp torkade kronblad efter klematisen och torka rent fönsterbrädor.
Invaderar varje vår

Fröken Murreva invaderar golvet i växthuset varje vår/sommar sedan hon fick övervintra där inne en vinter och roade sig med att sprätta frön överallt. Sedan dess har hon envist bitit sig fast och dessutom vandrar hon skoningslöst genom elcentralen, kaminen och snickarbänken - överallt dyker hon upp och nu på våren rycker jag upp massor med torkat och överblommat.

Kaminen slog det gnistor ur i höstas när jag satte på den så den vågar jag inte använda igen för det var omöjligt att få ut alla Murrevans lianer som letat sig in i kaminen. Hon är mestadels ett trevligt inslag i växthuset om än lite för påstridig ibland och balanserar gärna på gränsen till mitt tålamod.

Snart, snart

Än dröjer det nog några veckor innan jag vågar plocka ner alla pelargoner och småsådder till växthuset pga kylan nattetid. Fast man vet aldrig - redan till helgen skulle det bli mycket varmare så det kanske går fort nu. Kanske är det sista natten med minusgrader i natt. Hoppas, hoppas.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

6 kommentarer:

Rost och rädisor Anette Brunsell sa...

Mycket jobb att komma i ordning, men det är det värt för alla sköna stunder i stolen förstås. Duken blir man verkligen glad av. En riktig vitamininjektion för att inte tal om klematisen.
Jag lät fem pelargoner övernatta i växthuset i veckan inför ett besök från lokaltidningen, men de hade kolat vippen på morgonen trots frostvakt och extra värme. Svårt nu när det blir jättevarmt på dagarna och nära nollan på nätterna. Idag öppnade sig luckorna lite. Säkert vårtecken.
Glad påsk!
/Anette

Solstrimmor sa...

Ja äntligen kan också jag städa lite och hämta ner dynor och kuddar från vinden, så härligt att få grejorna på plats! Jag och Iris har premiärfikat och det blev faktiskt för hett i solen, måste sätta upp pinnvävsjalusin nu när solen står så lågt. Parasollet får stryka på foten, kattnätet gör utrymmet begränsat och jag får anpassa balkonglivet mycket efter Iris nu. Men det är kärt besvär, hon är ljuvlig!

Jag kan se dig framför mig liggandes i din vilstol. Snart är det verklighet! Redan till helgen ska det ju bli riktigt varmt, hoppas bara att det inte går för fort bara, vi måste hinna med!

Sköt om dig och skynda långsamt!
Kramar från Eva-Mari

Anita sa...

Hej Isa!

Gissa om jag blev inspirerad när jag kom in och fick se ditt inlägg! Vilket otroligt vackert växthus du har. Färgerna är verkligen upplyftande. Lena Linderholms fantastiska duk, den soliga och glada tulpanbuketten. Och din klematis är ju makalös. Blev så förtjust i den att jag var tvungen att titta i min växtkatalog för att se vad det var för sort och ser att den tillhör Flammula-gruppen. En okänd grupp för mig men jag ser att den går till zon 4 så jag skulle kunna ha den. Letar en frodig klematis till en av mina bågar i trädgården. Vid den andra har jag en Summer Snow. Jag tror nog att din klarar nedklippningen. Min erfarenhet är att klematis kan man klippa nästan ända ner och dom kommer upp och blir lika frodiga igen.

Inatt hade vi nära minus 10 igen men fortfarande är prognoserna hoppfulla. Nu håller vi tummarna för att värmen kommer. Tittade just på prognosen och det är plusgrader utom några enstaka nätter då det kan bli någon minusgrad.

Önskar dig en fin kommande vecka!
/Anita

Merja sa...

Härliga bilder:))
Ha det gott!

HWIT BLOGG sa...

Influensan slog ut mig helt så nu ligger jag ännu mer efter med allt! Men det får vara så...fick ner några chilifrön igår i alla fall :)
Idag strålar solen - skönt!!!
Ha en fortsatt fin vecka...
Kram från Titti

D2 Bet sa...

Idag öppnade sig luckorna lite. Säkert vårtecken.


Royal1688