torsdag 10 september 2020

Jag säger bara - Nittsjö No5Gammal design i nyproduktion

Jag säger bara - Nittsjö No5. Den slår ut Channel No5 med hästlängder. Om man nu kan jämföra en genuin hantverkskruka med en parfym som inte har något annat gemensamt än delar av sitt namn. Har letat ett tag efter riktigt snygga inomhuskrukor och råkade se en film på nätet från Nittsjö keramik och fastnade direkt. Älskar när man tar upp gammal design från 30-,40- och 50-talet eller ännu äldre i nyproduktion igen. 
Äntligen passade det

Det är inte klokt egentligen att jag som gammal dalkulla aldrig varit till Nittsjö Keramik tidigare. Visst har vi åkt förbi skylten åtskilliga gånger men det har liksom aldrig passat - förrän nu. 

Nu var det bestämt att vi skulle besöka Nittsjö på vägen upp till Dalarna och en regnig torsdag eftermiddag strax innan stängning var vi äntligen på plats. Jag såg krukorna direkt jag klev innanför dörren på fönsterbrädorna vid fönstren som omgav entrédörren med högväxta, rangliga pelargoner som strävade uppåt mot ljuset. Så jag tog för givet att dom även fanns i butiken till försäljning. 

Fanns på hyllorna igen

Och jag hade tur. Krukan hade inte funnits i butiken på flera veckor men just den dagen vi passerade hade dom fått in ganska många på hyllorna igen. Till min stora lycka. Något skönhetsfel som inte är synligt för ett ovant ögon hade gjort att jag fick ett gäng krukor med mig hem. Dom skall få pryda fönsterbrädan i vardagsrummet men det var så svårt att fota där så dom fick tillfälligt flytta ut i växthuset för fotografering.  
Fick en bättre boning

Jag hade fyndat några st palettblad sedan ett tidigare besök på en handelsträdgård i Västerås som stod och stampade i sina krukor och ettrigt krävde ständig vattning som jag planterade i krukorna. Dom hade också börjat blomma men dom klippte jag bort efter att ha läst att bladen gulnade när plantan började blomma och visst har dom tappat en hel del blad så nu hoppas jag dom skall trivas bättre - omplanterade i Nittsjö No 5 och med bortklippta blommor är säkert tillvaron ett snäpp bättre.
Sticklingsvaser

Jag har också förstått att det är enkelt att ta sticklingar från just palettblad och att dom rotar sig snabbt så nu kom de små sticklingsvaserna från Granit till nytta. 

Filmen från Nittsjö Keramik där man får se hur dom lossar formen som skapat just den här krukan hittar du HÄR.  Vinden med alla gjutformerna som genom åren skapat alla krukor, lergökar och bruksgods skulle man gärna vilja besöka. Det är också lite häftigt att Nittsjö Keramik tillhör de äldsta hantverksföretagen i landet och att det är 4:e generationen som nu driver företaget. Det blir garanterat fler besök på Nittsjökeramik på väg upp till Dalarna i framtiden.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner - var rädd om dig och varandra !
Kram/Isa 

2 kommentarer:

  1. Sååå fina krukor i en enkel och klassisk design, bra tips! Jag tycker att det är svårt att hitta snygga krukor...
    Palettblad är verkligen enkla att ta sticklingar från, jag sätter direkt i jorden och det funkar det med :)
    Ha en mysig helg Isa.
    Kram Titti

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa