torsdag 5 september 2019

Fler rosor i rostiga rosenrabattenRemonterar för fullt

Jubilée Celebration remonterar nu i rostiga rosenrabatten - så roligt att den klarade vintern och verkar trivas hos mig i zon 3. Den är alldeles översållad av frodiga knoppar och jag går varje dag (flera rundor) för att kolla vilka som slagit ut. Den gör verkligen min dag.

Framför växer Strandkrassing som jag direktsått - den är grön och trind men har inte blommat än. Kanske har blommorna torkat bort i sommar.
Doftar citrus

Hon nickar med blommorna och böjer på nacken så man ser inte hennes vackra inre så bra som avslöjar dubbla tätt fyllda kronblad som kan skifta i alla möjliga toner. Hennes doft är frisk och har en mix av citrusdofter.

Klarade miljöbytet

Hade henne i kruka hela förra sommaren och hon kom inte i jorden förrän i oktober tillsammans med de andra rosorna så det är första året i rabatten. Köpte henne på Engelska Trädgården vid Svabesholm vid förra sommarens besök på Österlen och var inte helt säker på att hon skulle klara zonbytet. Hon står ganska skyddat efter husväggen (inte för nära så det blir för torrt) och i söderläge så hon fick bra förutsättningar.
Långblommande ros

En annan ros som växer i en annan del av rabatten är Chandos Beaty (till vänster om rostiga damen). Hon är en kraftigväxande storblommig skönhet som skiftar från vitt till ljusrosa med aprikosa inslag i sina kronblad. Doftar fruktigt och blommar ända från juni och långt in på hösten som nu.
Hon blev vald till årets ros 2018 av Blomsterlandet för sina fina egenskaper så henne hoppas jag mycket på i framtiden när hon blivit väletablerad.
Knopparna torkar bort

På andra sidan (till höger) om rostiga damen växer Bering TM Renaissance som är knoppig och tar sig bra men vars knoppar lätt torkar ihop så det är bara ett fåtal som slagit ut ordentligt. Hon är en modern buskros från Poulsen med lavendelfärgade blommor. Hon skall bli ca 1.25m hög och skall ha en stark, fin doft. Hon mår bra av kraftig beskärning så det får jag komma ihåg till nästa vår.

Framför mina rosor har jag satt kantnepeta Walkers Low som redan efter ca en månads plantering har tagit sig väldigt fint och fler skall få flytta in under hösten.
Den tar sig !

Så här såg rabatten ut i oktober förra året när det var dags för rosorna att flytta in med Louise Odier vid den rostiga sänggaveln och Leonardo da Vinci i andra änden vid den rostiga stolen. Jag är så nöjd med hur rabatten har tagit sig med både rosor, perenner och sommarblommor den här första sommaren.  Den får all min kärlek just nu. Det är den värd.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

2 kommentarer:

 1. Så roligt att du fått din rosenrabatt. Så vacker. Minns när den var full av bergklint! Tänk så mycket vatten det runnit under broarna sen dess!

  Ha det bra i ditt rosenparadis.
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 2. Rabatten har verkligen levererat och på så kort tid. Damen så fin och perfekt placerad.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa