söndag 21 juli 2019

Surr i lavendeln, avklippta vallmokapslar och starka känslorUpptar större delen av ingången

När vi anlade köksträdgården 2012 planterade jag en hel del lavendel vid ingångarna. Nu är det bara en kvar eftersom det visade sig vara alldeles för blött på vårarna för lavendeln som älskar torka. Det är en jättebuske som upptar större delen av ingången.

Tanken när jag planterade in lavendeln var att man skulle sparka till busken med fötterna när man kom farande för att frigöra doft så man klev rakt in i ett doftmoln av väldoftande lavendel. Det har fungerat väldigt bra fram tills nu.
Satt i godan ro i lavendeln

Min vana trogen gjorde jag likadant idag när jag kom i bra fart in i köksträdgården - men se det skulle jag inte ha gjort för nu är hela trädgården invaderad av surrande små bin och fjärilar. Och någon som satt i godan ro i lavendeln blev arg som ett bi och bet mig i smalbenet. Jag klandrar honom inte även om jag kanske råkade slå ihjäl honom i brådskan att bli fri från sticket.

Det vara bara in och hämta Salubrin och badda på så la sig smärtan ganska omgående. Så nu går jag väldigt försiktigt in i köksträdgården och tittar noga så det inte sitter någon liten varelse där som inte vill bli störd. I alla fall inte av mina raska ben.
Redan överblommad

Tyckte det inte var länge sedan lavendeln var skir och alldeles i början av sin blommande period. Helt plötsligt har den nästan blommat över i vissa delar av trädgården. Hur gick det till ?
Bosätter sig i gatan

På framsidan vid muren "hoppar" gärna lavendeln ner i gatan och bosätter sig. Det är omöjligt att försöka få upp den när den väl bestämt sig. Trångt om "fötterna" vill den ha - då trivs den.
Ser lite "tufsigt" ut

I lavendellunden framför växthuset har jag dragit upp all vallmo som frösått sig så lavendeln får plats att "andas" och ta sig för egentligen är det ju den jag vill ha där. Det ser lite "tufsigt" ut på sina håll efter vallmons härjningar och kanske får jag stödplantera in fler plantor, dessutom har en rosa planta förirrat sig in. Helst vill man ju ha samma färgnyans när man anlägger en lund full med lavendel.
Men nästa år - DÅ har alla plantorna växt till sig ( i alla fall i mina drömmar !).
Sparar kapslarna till andra behövande

De vackra vallmokapslarna har jag sparat så jag kan dela med mig fröer till andra behövande i vinter.

Idag känns det som höst här med regn och 18 grader. Sådana dagar brukar jag växla mellan att läsa böcker, lösa korsord och se på TV4 Play.

Stundtals riktigt obehaglig

The Cry var fruktansvärt spännande, stundtals riktigt obehaglig och kröp under huden på mig. Kunde inte sluta titta och flera ggr tog serien en vändning man inte kunde ana. Jag såg den på TV4 Play.

Boken "Bränn alla min brev" av Alex Schulman väcker samma känslor. Jag var tvungen att lägga den i från mig ibland för att smälta budskapet i den. Oerhört starkt berättat och en av de bästa böcker jag någonsin läst. Rekommenderas varmt !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Har för mig att jag tagit gröna vallmokapslar tidigare år och det gått bra att torka efter, men jag kan ha helt fel. DS.

4 kommentarer:

 1. Otur med sticket men tur att det ordnade sig. Självsådd lavendel är ju underbart så om den inte stör är det jättefint. Min har också blommat över snart. det gick fort i år tycker jag. Har du provat tidigare med att ta upp gröna vallmokapslar och torka dem? Är fröna grobara då? Just denna rosaröda verkar ju oförstörbar och sår sig överallt men jag har haft problem med att fröna från andra vallmo inte är grobara om de inte får mogna på plantan. Brukar därför lämna dem om men om man kan ta just dessa tidigare vore det värdefullt.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera
 2. Aha - har för mig att jag tagit gröna vallmokapslar tidigare år men jag kan ha misstagit mig att dom måste sitta kvar ute tills dom torkat. Får prova och testa !

  SvaraRadera
 3. Lavendel er så smukke Isa. Er total vilde med dem
  Jeg har dog flest hvide. Men har alle tre farver.
  Dine frøstade er virkelig også smukke.
  Jeg har også en del af dem.
  Har du set min helt specielle frøstad på instagram.
  Den er virkelig bedårende.
  Smukke sommerbilleder du sender os.

  Klem til dig
  Charlotte

  SvaraRadera
 4. Aj med sticket! Men vilken fantastisk lavendel du har...magiskt vackert! Jag måste satsa mer på det till nästa sommar :)
  Hoppas det funkar med de gröna vallmokapslarna, men det ska det nog...jag klurar på när jag ska plocka stockrosfrön, nu? höst? De blommar i allsköns färger här på ön just nu :)
  Ha en fin sommarvecka - vi har äntligen en dag med regn här, det behövs...
  Kram Titti

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa