torsdag 11 juli 2019

Wijs TrädgårdarMagisk morgon

Jag hade hela trädgården för mig själv när jag tassade ut, tyst som en mus tidigt på morgonen efter en skön natts sömn i ett av rummen på Wijs Trädgårdars B&B. Solen höll just på att gå upp och den fantastiska honungsrosen avspeglades i vattenblänket mitt i Rosträdgården. Rosdoften låg tung i luften, tystnaden var total och det kändes lyxigt med ensamheten. Det var bara jag och en massa rosor. Allting annat upphörde att existera.
Rosdoften ligger tät

Kommer ihåg från föreläsningen jag var på för några år sedan med Lars Krantz där han berättade om anläggandet av Rosträdgården. Rosorna skulle tro att dom stod i Köpenhamn men i verkligheten stod dom i Ockelbo - i zon 5. I upphöjda bäddar omringade av vackra rostiga järnkanter. Här har man lyckas skapa ett mikroklimat efter förutsättningarna i Gästrikland.
De flesta rosorna är enkelblommande även om det även förekom andra varianter. Alla rosorna var uppmärkta så man lätt skulle kunna hitta sin favorit.

Den stora primadonnan var ändå Honungsrosen som blommade överdådigt över den rostiga portalen som också var ingången till Örtagården ( kommer i nästa inlägg).
Här syns konstruktionen som bär upp portalen som matchar de rostiga rabattkanterna. Tror det var en lokal smed som skapat den.
Grått slitet virke, rost och rosor - vilken underbar kombination.
Häck av strutbräken

Runt innercirkeln där det stora vackra rostiga järnfatet med vattenblänk stod på sitt grusiga underlag bredde en häck av strutbräken ut sig tillsammans med fingerborgsblommor och stjärnflocka. Snygg kontrast till rosorna.
En del pioner blommade fortfarande tillsammans med rosenskära som bidrar med sitt dilliga bladverk.
Det fanns även andra vackra kompositioner som den här blomlådan till verandan till Trädgårdens Hus.

Så vackert när man blandar in persilja, skirt gräs och de där maffiga gråa ludna bladen som jag glömt vad det heter.
Rosträdgården omgavs av ett vackert grånat böjt staket som hölls ihop av rostiga "stolpar".
Rosharmoni

Här syns virket till staketet i närbild. Harmonerar verkligen till rosorna som hänger över.

Någon ros följde inte med hem den här gången. Har man nyligen kommit från rosornas Mecka - Österlen, är det svårt att bli helt stormkär i någon enskild ros i zon 5. Vilken ros som blev årets favorit från Österlensemestern kommer i kommande inlägg.
Omfamnar besökaren

Har alltid velat besöka Wijs Trädgårdar och nu har jag gjort det. Det blev ett härligt påfyllande besök som jag bär i mitt hjärta. Vi njöt av en skön kväll i solskenet i utemöbeln på framsidan tillsammans med ett glas rosé, sov som stockar på natten och stod oss bra på frukosten där personalen gjorde sitt bästa för att serva alla mina allergier.

Anläggningen kändes så välskött och maken räknade in 6 st personer som ansade och rensade i rosträdgården när vi kom. Den omtanken sprids i hela trädgården och omfamnar besökaren.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

4 kommentarer:

 1. Men vad roligt att få en recension från detta ställe. Även jag har velat besöka det länge, men det ligger ju så "åt fel håll", så vi har liksom aldrig vägarna förbi. Kanske är det värt ett eget besök ändå...?

  Kram // AH

  PS: Den ludna grå-gröna växten du glömt namnet på; visst är det en silversalvia? Finns i min trädgård - tyvärr är den mördarsniglarnas allra största favoritväxt...

  SvaraRadera
 2. Tack för att du visar bilder från denna, har länge velat åka dit men det är ju en bit att köra. Stämmer att det är tvååringen silversalvia Salvia argentea i den ursnygga krukplanteringen.
  Kram Luna

  SvaraRadera
 3. Imorgon är jag på Wij och representerar Svenska Rosensällskapet, vi brukar alltid vara där på Rosdagarna. Zon 5 rosor är icke att förakta, om man lägger på ett par odlingszoner till sin egen får man en ros som kommer att utvecklas optimalt vad gäller blomning, storlek, överlevnad osv. Kul att du gillade Wij.
  Kram Inger

  SvaraRadera
 4. Sikke et smukt sted. Tak for de smukke billeder.
  Rigtig god dag.

  Klem
  Lone

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa