lördag 29 juni 2019

Vallmoinvasion, förälskad i Slokört och harmonisk trädgårdsterapiVallmoinvasion

Nu har hon helt tagit över rostiga rosenrabatten - vallmon Poppy Love och ramat in alla rosorna, på gott och ont. En vallmos blomningstid är kort och redan har flera vackra kronor framträtt. En del ruggar ska få stå kvar medan jag klipper ner andra för att göra plats för rosorna som egentligen skall vara rabattens primadonnor.
Hon är vacker mot det rostiga som det finns massor av i rabatten och förmodligen kommer det att flytta in mer efter sommarens loppisrundor.
1 kom - av 800 fröer

Här är hon i egen hög person - vallmon som jag drömde om i vintras och som jag strödde ut så många fröer av. EN vallmo har dykt upp i lavendellunden. Alltså tänk om drömmen gått i uppfyllelse då hade det varit HON som invaderat rostiga rosrabatten i mängder istället och skapat kontraster. Den bilden finns fortfarande kvar i mina drömmars land.
Nya drömmar väller in

Nu får man njuta av verkligheten istället, vara tacksam att Poppy Love ville dela med sig av sin skönhet och skapa nya drömmar vilket är alldeles för lätt. Det räckte med att senaste numret av Allt om Trädgård dök upp i brevlådan för att jag skulle bli helt lyrisk. Jag behövde inte ens öppna tidningen för att fastna. Den blå floden av en charmig växt som rann genom kolonilotten på omslaget vann mitt hjärta vid första ögonkastet.


Aldrig hört talas om

Förälskelsen visade sig heta slokört "Blue Bedder". En växt jag aldrig tidigare ens hört talas om. Jag letade omedelbart upp Slokört på nätet och beställde hem flera påsar från Impecta. Dom har jag inte fått än men snart ska här sås Slokört så det står härliga till. Den är snabbväxande och blommar ända till september och det bästa av allt,  den drar till sig pollinerare. Har jag tur kommer den att blomma sent hos mig.
Så nu drömmer jag om en flod av Slokört i framkant runt rostiga rosenrabatten som väver sig in och  surrar högt av ivriga humlor och andra insekter.
De små armarna bläddrade bland kronbladen

Vallmon har också lockat till sig en och annan humla som jobbat frenetiskt med att ta sig ner till det efterlängtade. Det har varit så roligt att se hur de små armarna bläddrat bland kronbladen och borrat ner kroppen. På bilden syns humlan knappt. Det är sånt här man kan ägna sig åt när man har semester - att stå och betrakta en humla i närbild hur länge som helst och förundras. Medveten närvaro och harmonisk trädgårdsterapi på en och samma gång och alldeles gratis.

NU är det semester och frukosten intogs i växthuset med uppslagna pardörrar, en hög med morgontidningar och Pernilla Månsson Colt  på radion som småpratade med inringda lyssnare - en riktig småmysig start på dagen medan rosdoften låg tät uppblandad med lavendel i trädgården som trängde ända in i växthuset. Sämre kan man faktiskt ha det.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och trevlig sommar !
Kram/Isa

PS. Naturligtvis heter växten jag förälskat mig i Snokört och inget annat. DS.

6 kommentarer:

 1. Ja, sämre kan man verkligen ha det! Kanske ensamma skönheten har den äran att så sig så du får 800 nästa år. Annars har du ju en hel del annat vackert att njuta av. Det kommer att bli jättefint med slokörten också. Tror det är en sån som frösår sig kopiöst. Det brukar vara stora områden av den när man ser den.
  Kram
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Valmuer er taknemlige og lette å få til. Spredningen greier de helt på egen hånd.
  Alltid noe å drømme om og forsøke å oppnå. Lykke til med de nye!

  SvaraRadera
 3. Underbara bilder på en fantastiskt vacker trädgård! Är bara inne en stund för att svalka av mig efter att ha stått bland nerblåsta (storm i veckan som var) rosengrenar och med hjälp av gubben försökt få upp dom igen - utan att riva sönder hela kroppen.
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 4. Hm... har inte heller hört talas om "slokört". Menar du inte "snokört". Jag har haft den flera gånger på min lott. Kanske är jag fel ute, men...

  SvaraRadera
 5. Så fina vallmo. Mina börjar blomma nu. Spännande att se vad det blir. Har sått lite olika. Slokört har jag aldrig hört talas om. Men tror jag haft Snokört fick med en påse frön från en tidning för många år sen. Ja roligt att bli inspirerad av bilder.

  Ha en fin första juli vecka!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 6. Så fina bilder Isa. Självsådd vallmo är en riktig sommargåva. Gillar det skarpt.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa