söndag 16 juni 2019

Ännu mera rosor, hårt arbete och hatad häckFångad av rosdoft

Rosdoften ligger tät nu i trädgården och det är underbart att bara strosa omkring och dra i sig och stanna till vid någon skönhet och fångas av ögonblicket.
Varit en rosresa

Egentligen är det lite konstigt att trädgården nu är full av rosor eftersom jag har tyckt att dom varit lite jobbiga med sina stickiga taggar och benägenhet att utveckla mjöldagg och allehanda sjukdomar. Kinkiga varelser - så såg jag på dom.  När jag flyttade från zon 5 för många år sedan hade jag ingen erfarenhet alls av rosor så det har varit en resa.
Jag - en rosnörd ?!

Därför är det så roligt nu när jag snöat in på rosor och upptäckt att dom inte är så kinkiga som jag trodde. Och att det dessutom finns sorter som blommar hela säsongen och är ganska tåliga bara dom blir planterade rätt och får lite kärlek på våren.
Slog ut i värmen

I värmen som slog till igår slog Wrams Gunnarstorp ut massor av sina knoppar och även om just den inte doftar så mycket är den maffig mot den grånade avbarkade gamla pilen.

Drivor av kronblad

Rosenhäcken Therese Bugnet doftar desto mer och levererar verkligen den här försommaren. Det ligger drivor av kronblad i gräset runt om för hon blommar snabbt över.

Överdådig

Till och med Duschesse de Montebello i perennarabatten har börjat slå ut vilket känns som väldigt tidigt. Hon är överdådig när hon blommar - kort blomning men intensivt. Och vackert.


Fortfarande duchesse de Montabello


Tittar till flera ggr varje dag

Andra befinner sig i knoppstadiet som Jubilée Celebration som jag bedårades av vid besöket på "Den engelska trädgården" på Österlen i somras och chansade på att den skulle överleva i zon 3 - vilket den gjorde. Är så glad och tacksam varje gång jag tittar till den (kan bli flera ggr varje dag - hihi) och gläds över alla knoppar som är på gång.


Nej - någon bild på berberishäcken tar jag aldrig

Hårt arbete och hatad häck

Allt i trädgården är ju inte att strosa runt och njuta - nej, hårt arbete finns alltid. Igår tog vi itu med en eftersatt berberishäck som inte fått kärlek på flera år av olika anledningar. Allt möjligt som inte skulle vara i häcken hade flyttat in och fick nu flytta ut. Jag är inte så förtjust i berberishäcken eftersom den sticks så fort den får tillfälle och det är ett litet h-e varje gång man skall hantera den.

Så idag blir det en vilodag med en värkande kropp men med en helt annan värk än den som brukar medföra ofrivillig soffdag. Under veckan blev det dock flera sådana som botades med ett naprapatbesök i fredags. Så tacksam att ha världens bästa naprapat med magiska händer även om det också kan göra h-es ont när det pågår så befriar behandlingen kroppen efteråt.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner!
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Så skönt att kunna ändra inställning om en vät. Jag är inte riktigt där än vad det gäller rosor. Här i sandjorden är de fortfarande besvärliga och jäkligt taggiga, men jag njuter desto mer av andras. Härliga bilder!
    Kram
    /Anette

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa