lördag 8 juni 2019

Nässlor, magisk doft och parasollet på platsDundrade loss på himlen

Det går fort nu i trädgården. Vissa växter i perennarabatten växer en decimeter om dagen verkar det som och regnet som kom igår gav tydligen en extra skjuts då flera åskväder dundrade loss på himlen och öppnade portarna på vid gavel. En del växter for lite illa i slagregnet men hämtade sig snabbt. Sommarblommorna har också kommit igång som de dubbla Million Bells i mormors soffa.

Tänker på fjärilarna

Snart skall de få nässelvatten som dom brukar tycka om. Har massor med nässlor i rabatterna som jag snart skall klippa ner som fått stå kvar som värdväxt till nässelfjärilarna. Nänns inte ta bort dom när miljöerna för fjärilarna bara minskar och minskar för varje år när naturliga ängsmarker försvinner.
Invasiv skönhet

Den här invasiva skönheten tar över mer och mer och tränger undan våra vanligaste dikesväxter som behövs för insekter och fjärilar. Just dom här kommer i alla fall inte att sätta frö och sprida för vinden. Egentligen skulle vi gå man ur huse och slå ner eländet med lie innan dom hinner sätta frö (även om dom är vackra) och sprida fröer till de undanträngda istället.
Magisk doft

Rosen Therese Bugnet sprider nu sin magiska doft i trädgården och jag stoppar ner nosen varje gång jag går förbi i någon utslagen skönhet.
Har en hel häck som avgränsar lavendellunden från ruinen som nu är full i knopp och blommar. En del blommor slogs ner av regnet i går, men det kommer ständigt nya så det gör inte så mycket.
Får så nytt i köksträdgården

Ampeln i köksträdgården växer på sig bra och utvecklas mot det håll jag önskat - att bli som en rund blomsterboll. Annars händer det inte så mycket i köksträdgården. En del kronärtskocksplantor har planterats ut liksom rosenkål och Ms Mars solrosor. De fröer som jag direktsått vägrar fortfarande att titta upp över jordytan - händer det ingenting under helgen får jag så nya.
Regn på gång

Gräslöken kommer dock alltid tillbaka i en stor tuva och blommar nu för fullt och är så vacker. Nu blåser det snart upp till regn igen - parasollet är nerfällt (ett blåste sönder i går i åskovädret så nu är vi noga att fälla ihop och dra åt en rem runt så det håller sig på plats), dynorna intagna och växthusdörrarna stängda. Kanske kvällens grillning blir inställd och kycklingen får tillagas i ugnen istället. Fast i växthuset kan vi alltid sitta och mysa trots allt regnande.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner- trevlig lördagskväll !
Kram/Isa

1 kommentar:

  1. Så vackert hos dej! Älskar blommorna i soffan, jag har också en gammal liknande soffa som jag tänkte slänga för den är lite vansklig att sitta på... Nu fick jag en idé´, TACK!

    Kram
    Annica

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa