måndag 9 juli 2018

Engelska trädgården på SvabesholmMolnigt en kort stund

Jag hade tur den dagen vi skulle besöka Engelska Trädgården på Svabesholms Kungsgård på Österlen - solen hade gått i moln för en kort stund och gett bra fotoväder.
Helt hänförd

Jag blev hänförd redan när jag klev in genom entrén. Det var som att kliva in i en egen sagovärld under den dignande pergolan med de klättervilliga förtjusande rosorna och  de hängande vackra blomkorgarna, dessutom omgiven av ett kastanjestaket där både rosor och klematis glatt slingrade sig åt alla håll.

Blomvilliga Valdemar

Klätterrosen Valdemar är en snabbklättrare som kan bli 4-5 m hög och blommar i slutet av juni till slutet av juli. Läser att den går till zon 3-4 och den åkte snabbt upp på vill-ha-listan. Kan den bli hälften så stor hos mig som i den engelska trädgården blir jag jättenöjd.
Inspirerad

Jag har alltid haft svårt för att blanda många olika sorter i en hanging basket men när jag fick se de här korgarna så föll jag direkt. Så vackra. Så härligt med inspiration till nästa sommar. I år är det nog ganska kört. Har i och för sig en hanging basket i köksträdgården som jag inte hunnit med i sommar. Ramlar jag över plantor så här sent på säsongen så kanske det blir en färgglad blomsterkorg även i min trädgård.Valdemar igen som slingrat sig in i kastanjestaketet - så SNYGGT !

Alla blomsterkorgarna såg olika ut - man skall nog tänka mycket kontraster, både i blomning och färgtoner för att få till DET.
Ytterligare en annan variant. Man kan bara ana den svarta korgen där bakom alla växterna.
På återbesök

År 2014 började man arbetet med att anlägga trädgården och förbereda jorden. Vi var här första året de hade öppet - år 2016 och var imponerad redan då över växtkraften när trädgården bara var ett år.


Så vackra stolpar till kastanjestaketet


Fastnade i entrén

I sin bok " Så skapade vi den engelska trädgården på Svabesholms" kan man följa hela anläggningsarbetet och visionen och bl.a. se hur pergolan kom till. Imponerande !

Den här trädgården förtjänar flera inlägg och vi har ju bara kommit till entrén än så länge där jag tillbringade mycket tid. Fortsättning följer - jag tog närmare 100 bilder i den här fantastiska trädgården !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

3 kommentarer:

Maribel sa...

Hej Isa!
Underbart vackert, ser fram emot nästa inlägg.
Ha det bra /Marika

Team TrädgårdsFägring sa...

Dit skulle man verkligen vilja åka och inspireras!
Och de där kastanjestaketen är så otroligt vackra.

Tack för dina idéer på vad vi kan hitta på för roliga saker framöver på länksidan.

En tanke från starten har varit att vi gärna vill ha "gästbloggare" och att tekniskt få till så att vi kan alla som vill få skriva om våra egna trädgårdar. Lite mer som en presentation om vilka vi är och hur vi lever med vår trädgård. Det är inte så enkelt tyvärr för ingen av oss är "kunnig" inom området men lite krokar är utlagda för att få hjälp av "proffs" :)

Att blogga på teman tycker många är trevligt och vi tänker att vi lägger upp ett tema som, om man vill, kan blogga om. Men man ska få välja själv. Tanken är ju just, att vi ska samlas och inte tappa bort varandra i Instagram-världen!

Kram

Charlotte Neve Grün/ Hos Villa Fryd sa...

Det ser jo intet mindre end fantastisk ud.
Så hyggeligt og elsker detaljen med hesteskoen.

Klem og smuk dag
Charlotte