söndag 15 juli 2018

Vissa traditioner håller jag på
Ingen sommar utan min kryddtagetes

Nu har kryddtagetesen kommit i gång bra i köksträdgården - älskar den lilla söta godingen som dessutom doftar så gott. Har svårt att tänka mig köksträdgården utan kryddtagetes.

Frösår sig

Ibland har jag låtit plantorna stå kvar ute över vintern och sedan brukar dom fröså sig av sig själva när våren kommer - sedan är det lätt att hand om de frösådda exemplaren och fylla upp med uppdragna.
Håller på traditionerna

Vissa saker har jag som tradition varje sommar - att ha kryddtagetes i  den gamla brödburken från Leksand är en av dom. Inropad på auktion för en billig penning. Tror jag gav 45kr.


Mjukt fluffiga vippor

Något annat som också börjat blomma i köksträdgården och lite varstans i trädgården är det skira  Dunborstgräset Pennisetum Feathertop som jag dragit upp från frö i vår. Vipporna är mjukt fluffiga och jag kan inte låta bli att låta handen stryka över de vackra fröställningarna när jag går förbi.

Extra roligt med egenuppdragna

Det är extra roligt när de plantor man dragit upp själv blommar i trädgården. Man har liksom följt dom från födelse till tonårsstadiet. Skött, lirkat och lotsat dom till att stå i full blom. Sånt känns i odlarhjärtat - även om jag inte är någon traditionell odlare.

Älskade Linné

Mitt i köksträdgården ståtar som vanligt Linnétagetesen i sin zinkbalja - en annan tradition jag inte vill vara utan.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

6 kommentarer:

Solstrimmor sa...

Härligt, Isa! Jag blev tvungen att kapa mina Linnétagetes, de hade alldeles för litet jord runt fötterna och jag fick vattna tre gånger om dagen. Men vilken underbar bamsebukett jag fick, den stod hur länge som helst! Alltså är den en fantastisk snittblomma också.

Fortsätt ha det gott!
Kramar från Eva-Mari

Villrose sa...

Liker godt de fluffige stråene. Selv sådde jeg silkebygg (Hordeum jubatum) for noen år siden, og de kommer nå opp overalt.
Jo, jeg liker også best å ale opp planter og frø selv. Betyr at ting tar tid, og at ikke alt er "instant imponerende blomstring" i starten av sesongen. Men det gjør godt i hagehjertet :)

Trädgård i Torslanda sa...

Ja tradition ger lite kontinuitet i odlandet och så får man härliga bilder (både riktiga och tankebilder) att längta till när man kan föreställa sig hur det ska bli. Själv sår jag rosenskära och zinnia varje år.
Kram Helene

No34 sa...

Kryddtagetes.. tror aldrig jag hört det namnet... 🤔 Jag har typ bara " tagetes" i mina lådor... 😂😂😂 Ljuvliga blommor i Er trädgård, och den mjuka vippan ser ljuvlig ut!
Önskar Dig en fin måndag, kraaam Kate

Liselotte Johansson sa...

Traditioner ska bevaras. Jättefin trädgård du har. Brödburken var väldigt fin att odla i. Jag tycker det är roligt att odla i lite av varje. I år har jag fyndat en kärra som jag satte blommor i. När jag rensade i garaget hittade jag en byrå som dottern ratat som jag satte blommor i. Ha en fin dag.

Rost och rädisor Anette Brunsell sa...

Du kan ta åt dig äran av att ha fått in mig på Linnétagets. Nu hänger den med även här varje sommar bland grönsakerna. Kryddtagets är en gammal favorit.
Så jättefint med svartkål, kryddtagetes och gräset. Det ser ut som om du fått ha kålen skapligt i fred också. Räknade till 10 kålfjärilar på en gång över mina plantor i morse och äggjakten pågår ständigt.
Kram
/Anette