måndag 23 juli 2018

Oväntat besök i köksträdgårdenMördarsniglar gör mig mordisk

Jag har fått en inneboende i en timjankruka i köksträdgården. Först var det väldigt otrevliga oinbjudna gäster som flyttat in som gick en dramatisk död till mötes. Mördarsniglar flyttar inte ostraffat in i min köksträdgård. Blir aldrig så mordisk som då - har inga problem med att greppa spaden och hugga till av alla kraft. Överraskar nästan mig själv med att jag kan vara så grym.
Ny inneboende

Sedan några veckor tillbaka är det en betydligt trevligare gäst som gosar sig i svalkan i timjankrukan. Han tar ett stort hopp upp ur krukan när jag närmar mig med vattenkannan, sedan hoppar han in under korgstolen i skuggan. Jag har till och med sett hur han klättrat i den.

Får klippa försiktigt

Blir så glad att han trivs och valde att flytta in just i min köksträdgård. Har fortfarande lite dåligt samvete när jag en sommar för flera år sedan klippte ner jättedaggkåpan i perennarabatten med häcksaxen och råkade klippa till en liten groda som vrålande tog ett jätteskutt rakt upp, for ut med raketfart mellan spjälorna i staketet och över till grannen på andra sidan. Sedan dess klipper jag inte ner daggkåpan med häcksaxen utan tar det försiktigt med sekatören.

Ett litet bi som drack

I går såg jag faktiskt ett litet bi som satt på kanten till fågelbadet och sträckte sig ner mot vattnet för att dricka i värmen. Har satt ut flera bivattnare i trädgården men aldrig sett något bi som varit där och druckit så nu är jag noga med att fylla på alla vattenbad till både insekter och fåglar.  Man får vara rädd om sina små vänner.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

3 kommentarer:

Charlotta sa...

Knepigt hur man värderar sina trädgårdsbesökare. Grodor är ok, men inte sniglar - jag har precis samma känslor. För många år sedan trodde jag att små åkersniglar var väl inget att vara rädd för (andra hade ju mördarsniglar...) och jag märkte att små grodorna trivdes trots att jag inte har någon damm. De frodades på alla små sniglar. Tyvärr frodades de små sniglarna på mina växter och många små är lika illa som en stor. Så jag fick bli snigelmördare och låter aldrig en åkersnigel, hur liten den än är få leva. Däremot är jag kärvänlig mot besökande svarta skogssniglar, de gör mig ingenting alls.
Hoppas din groda trivs och hittar annan föda än sniglar. Det finns ju gott om mygg, flugor och larver som de kan äta i stället. :) :) :)

Anita sa...

Jag håller med när det gäller mördarsniglar. Man skulle ju kunna tro att det inte finns några i år pga värmen och torkan men se det finns det. Däremot är grodor välkomna. Jag har sett vid vår lilla damm och det gör mig glad. Så trevligt med din besökare. Och så roligt att du sett ett bi dricka. Jag har massor av fat och en skål med stenar där både bin och fåglar ska kunna få vatten. Imorse när vi satt och åt frukost var det massor av fåglar som badade. Det var härligt att se. Som du säger, man får var rädd om sina små vänner.

Ha det så bra som det går i värmen!

Kram Anita

Millas Trädgård sa...

Hej! Har ännu inte haft några mördarsniglar i trädgården men förmodar att det bara är en tidsfråga. Snigelarmén rycker närmare är jag rädd då jag såg dem ifjol hos en granne 100 m bort. Usch!
Törstiga bin har jag massor i dammen vid pergolan. Även törstiga getingar. Skönt att kunna hjälpa våra små kompisar.
Kram Milla