torsdag 17 maj 2018

"Binas historia" - en verklighetstrogen bok som ruskar om
Tankeväckande bok med många bottnar

För mig börjar alltid resan i Pocket shopen på Arlanda - älskar att botanisera runt bland hyllorna och alla lockande titlar. Extra roligt är det när expediterna tipsar om någon bok som man aldrig hört talas om och som blir en överraskande läsning.

Den här gången var det dock en bok jag själv spanade in högst upp på hyllan, naturligtvis med bara ett exemplar kvar, det var knappt jag såg den innan jag fick den i min hand. Jag kände på en gång att den här högaktuella boken om "Binas historia" måste jag läsa !

Verklighetstrogen och skrämmande

Det är ingen feelgoodhistoria precis - snarare feelbad när man vet att framtiden Maja Lundin skriver om skulle kunna inträffa. Naturskyddsföreningen har just nu stora helsidesannonser om att vi måste skydda vår natur så pollinerarna överlever. Annars får vi ingen mat. Och det är precis det som händer i framtiden 2098 när kinesiskan Tao tvingas handpollinera fruktträd för alla bina har dött ut med svältdöd och världskrig som följd.

Plötslig bidöd

Boken tar avstamp i mitten av 1800-talets England och biologen Williams studier och biodlarliv. Berättelserna varvas hela tiden och hoppar mellan tre olika tidsåldrar, vi får även följa buttre Georges familj som varit biodlare i generationer och som 2007 får uppleva att bisamhällena plötsligt dör och fenomenet Colony Collapse Disorder är ett faktum. På Wikipedia läser jag i dag att 2,4 miljoner bisamhällen har försvunnit sedan 2006. Framtiden är redan här.

Mänsklighetens ödesfråga

När jag hade läst boken kände jag bara. Herregud var är alla skriverierna i tidningarna? Var är engagemanget ? Varför är inte gatorna fulla av demonstrerande människor ? Detta är mänsklighetens ödesfråga som vi alla måste hjälpas åt med för att klara.

En reflektion jag gjorde under Frankrikeresan var att jag såg inga insekter, bin eller humlor någonstans och ändå vistades vi i stora parker med överdådig blomning och i Frankrikes grönaste stad. Att sedan gå hem till hotellet och läsa boken om binas kollaps ruskade verkligen om mig.

Det är alldeles för tyst

Jag gör samma reflektion hemma i min egen trädgård. Saknar surret från de små som brukar irra runt precis under växthustaket och vagga mig till sömns efter jobbet. Inga stora humledrottningar som gör en avstickare in i växthuset eller ivrigt suger i sig nektar från Gyllenlacken har dykt upp. En och annan har jag sett och ett och annat bi men annars är det oroväckande tyst. Alldeles för tyst.

Finns mycket man kan göra

Kemiska bekämpningsmedel är en stor bov i dramat som tidigare generationer aningslöst använt i främst jordbruket. Ängsmarker slås ut och försvinner där bina tidigare hittade föda osv. Massor av arter har redan försvunnit - nu är det upp till oss att slå vakt om de som är kvar.

Naturskyddsföreningen har startat kampanjen "Bli Bi-vänlig nu" där vi tillsammans kan skapa världens bivänligaste land genom att göra bihotell hemma i trädgården. Själv ska jag anlägga en blomsteräng i ett av mina degtråg i köksträdgården. En del av gräsmattan får också stå oklippt så ängsblommor kan växa och blomma och locka till sig vildbin. Och all odling är naturligtvis ekologisk.

"Binas historia" är en bok som alla människor borde läsa och hemma i Norge har boken väckt stor uppmärksamhet och vunnit flera priser. Väldigt välförtjänt för förutom det viktiga budskapet är den välskriven och spännande. Rekommenderas varmt !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner och tänk på våra små vänner i naturen med mycket kärlek och omtanke !
Kram/Isa

5 kommentarer:

 1. Viktigt bok och ett extremt viktigt budskap. Jag är också väldigt orolig. Det är inga insekter eller pollinerare här heller. Körsbärsträden blommade och nu äppleträden och inga insekter alls, trots fint väder. Det var nästan lika illa i fjol vid den här tiden men senare på säsongen kom det bin.
  Försöker tänka på att det ska finnas mat till insekterna från februari till långt in på hösten, men det känns ju lite tröstlöst just nu.
  //Helene

  SvaraRadera
 2. En bok jag också puffat för på min blogg för ett tag sen. Jag blev så tagen och förfärad! Så tankeväckande och jag är rädd att den är en framtidsvision som redan håller på att smyga sig på. Hoppas jag har fel.

  Ha en fin pingsthelg kära du!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. ... fel av mig! Jag tänkte göra ett inlägg när jag läst klart den, men förmodligen kom nåt annat emellan! Däremot har jag gett bort den i present och berättat om den i min bokcirkel! Mycket aktuell och en ögonöppnare!

  SvaraRadera
 4. Sååå tänkvärt inlägg! Jag försöker verkligen tänka på detta och köper mycket växter efter det...men visst är det tyst, man blir sååå glad för att höra lite humlesurr. Viktigt detta och glad att du tog upp det Isa!
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 5. Beautiful image the building You chose well for the theme.
  Your blog is very nice,Thanks for sharing good blog.
  casino starbet

  SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa