tisdag 17 april 2018

Zinkbaljan i ruinen
Hittade Gyllenlack

Idag efter jobbet tog vi en tur till vår närmaste handelsträdgård - Blomstermarken. Jag längtade efter Gyllenlack och tänk dom hade den - så glad jag blev. Nu fanns den "bara" i lila och det gjorde ju ingenting eftersom det råkar vara favoritfärgen.

Räcker i flera år

Gyllenlack är tydligen minst tvåårig så man kan övervintra växten. Den blommar ända till hösten och är väldigt tacksam att ha i kruka.

Reade överblommat

Jag hade tur vid dagens besök att man reade ut överblommade vårlökar för 5kr. Några kungängsliljor och vita pärlhyacinter fick följa med hem och bidra med lite charm till zinkbaljan.

Njuter nu

Det är så härligt nu när man kan sätta ut vårblommor i trädgården. I helgen kom konstrottingmöbeln fram på sin plats i ruinen och det är så skönt att kunna sjunka ner där mellan allt trädgårderande.
Liten och färgstark

Förutom gyllenlack, kungsängliljor och pärlhyacinter så planterade jag ljuvliga penséer, plättar i luften och en liten Aubrieta som är en färgstark marktäckare som blommar nu i april och maj.

Varför ?

Nu ångrar jag mig att jag inte köpte fler överblommade vårlökar. Dom kommer ju tillbaka nästa år om man planterar ut dom i rabatten och kungsängliljan är ju fantastisk vacker i samplanteringar.
Räcker ända till hösten

Nåja, jag får njuta av min zinkbalja flera månader framöver och överblommat är ju bara att klippa bort. När penséerna gjort sitt byter jag ut dom till lila och vita lobelior istället som får hänga över kanten så håller baljan ända till hösten medan något gräs får ersätta kungsängsliljan och bidra med lite höjd.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Har haft Gyllenlack tidigare i kruka i trädgården för några år sedan och hon växte enormt på kort tid vilket jag helt glömt innan jag tittade på inläggen HÄR och HÄR. Hon står nog för höjden på egen hand ! DS

7 kommentarer:

Charlotte Neve Grün/ Hos Villa Fryd sa...

Smukke blomster og nu er der forår.
Er så vild med din væk.
Så fine billeder du kan tage op af den.

God dag
Klem
Charlotte

Maribel sa...

Hej Isa!
Fick tag på Gyllenlack förra året, helt fantastisk, den blommade hela sommaren och hittade blommor sent i oktober, november. Nu hittade jag plantor på mässan, så det fick bli några till. Igår blev det nya planteringar i krukor och korgar här. Ditt arrangemang är fint.
Ha det bra /Marika

Susie på Stjärnarve sa...

Gyllenlack är en favorit, den doftsr underbart och färgen är helt otrolig!
Tack för att jag blev påmind om vad jag ska köpa!!
KRAM/Susie

Trädgård i Torslanda sa...

Instämmer i lovsången om gyllenlack. Har redan hittat 4 färger i år. Lila är nog favoriten av dem hos mig också.
Snygg balja, samlar också på sådana.
//Helene

Fingerbølla sa...

Vakkert❤

D2 Bet sa...

Så fine billeder du kan tage op af den.


Gclub

Halmhatt och mamelucker sa...

Åh kul! Jag köpte mina första Gyllenlack idag.
Tack för inspiration!
Annika