söndag 15 april 2018

Miskantus - dekorativt gräs året om
Man får vänta in sitt värkande lekamen

Vilken fantastisk trädgårdsdag det var i går med upp till 18 grader varmt och en strålande sol som smekte ryggen. Vårens första citronfjäril visade fladdrande upp sig och nyckelpigornas vinterviste avslöjades när jag röjde i rabatten.

Det var en sådan där magisk dag som gick rakt in i hjärtat. Det var också en dag när jag aldrig kunde sluta trädgårdera och det känns i i kroppen idag. Smällar man får ta och det är bara att ta det lugnt i dag och vänta in sitt värkande lekamen.
Klipper sent

Nu är snart allt i rabatterna nedklippt och flera säckar med jordförbättring har slängts ut till de hungrande. Något jag tar sist är gräsen och framför allt Miskantusgräset i perennarabatten som jag alltid gruvar mig lite för innan jag hugger in med häcksaxen och sekatören. Man får också vänta in en blåsfri dag så inte alla de torra stråna smiter och slingrar in sig överallt i rabatten vilket det har en tendens till att göra.

Pampig på hösten

Så här pampigt kan gräset vara i mitten av oktober när plymerna blommar för fullt och höstfärgerna smyger sig på. Gräs ska man aldrig klippa på hösten utan låta det stå tills de värsta frostnätterna är över på våren. Annars kan gräset frysa sönder.
I juni bidrar gräset med grönska och stabilitet i rabatten och det växer stadigt på sig efter vårens nedklippning.

Hela tunnan full

Nedklippningen tar plats och hela komposttunnan brukar bli full så det gäller att planera klippningen. I fjol väntade jag ända till maj och då hade det nya gräset redan börjat komma så det var i senaste laget. I år blir det om ca en vecka då det finns ledigt utrymme i komposttunnan igen.

Många växter klipper jag ner direkt i rabatten men gräset tycker jag inte lämpar sig för det. Fast i år ska jag spara lite av gräset till ett insektshotell. Man får göra vad man kan för att insekterna ska trivas och få det drägligt. Nässlorna har jag redan sett att de börjar komma och de får stå kvar som värdväxt för fjärilar mm.


 


Dekorativt året om

Miskantusgräset är vackert året om och vipporna är dekorativa även som torkade så att nedklippningen tar lite tid är ändå en liten insats i förhållande vad gräset bidrar med. Fast det skall bli skönt när årets nedklippning ändå är klar - inte minst tycker nog mina värkande händer och armar det.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

PS. Vill du se vad fler trädgårdsbloggare gör i sina trädgårdar nu när säsongen rivstartat - gå in på samlingsbloggen TrädgårdsFägring  DS.

8 kommentarer:

Gunborg Uhno sa...

Ser att du också väntar med att klippa gräsen.I år har jag ju haft hjälp så dom fick klippa ner mina.Skönt att slippa jaga torrt gräs i trädgården.Hoppas bara att det inte blir några kalla nätter på ett tag.
Ha det fint.

Jennys Vita Villervalla sa...

Verkligen ett vackert gräs!
Ja, nu är äntligen våren här!
Ha det fint!
Kram
Jenny

Anja C. Hill sa...

Hej Isa!
Visst är prydnadsgräs ett måste! De bidrar till mycket i trädgården. Jag gillar din attityd att låta olika livsformer få trivas i din trädgård.
Lycka till med arbetarbostäderna - insektshotellet!

Ha det bäst!
/Anja

Susie på Stjärnarve sa...

För samlade jag lite på prydnasgräs, så jag har en del om man säger så! Ännu har jag dock inte hunnit börja med att skära ner dom. Jag har dessutom några elefantgräs som blir 3-4 meter höga och dom brukar min gubbe få kapa, jag orkar inte. Vi flyttade ut en rugge i "parkens" f.d. dike och där får det nu växa vilt och så kan man klippa ner det och låta det ligga kvar. Tidigare hade man just det gräset precis över hela tomten. Inte kul.....
Visserligen har vi nästan aldrig någon tjäle här, så man kan sätta igång med trädgårdsjobben precis när man vill, men är det så kallt som i år så ligger man verkligen efter. Och idag så har det regnat och då är det inte så kul att gå ut och jobba i blötan, men dlom 5 återstående pallkragarna kan man ju kanske fixa klart om det bara torkar upp lite!
KRAM/Susie

Louise sa...

Hej!

Gillar också alla olika sorters gräs. Jag har många i kruka också där de överlever bra året om. En trädgårdstunna eller komposttunna känns alltid för liten tycker jag! Det brukar få bli några extra vändor med släp till tippen under våren. Lite avis på ditt växthus, så fint!

Kram Louise

Laila sa...

Miscantus favorit här också. Har det lite varstans men den tuva som finns alldeles utanför ytterdörren lever farligt i år: vår åttamånaders valp har utsett den till Första Kissplats! Ska klippa ner den så snart ryggvärken efter helgens slit släpper...
Allt gott!/Laila

Carina sa...

Prydnadsgräs av olika sorter och med olika höjd är måsten :) Började klippa ner de i helgen som gick. Nu kommer nytillväxten snabbt som ögat och gräsen blir inte fina om jag måste toppa de nya skotten.

Ha det gott! Carina

D2 Bet sa...

Ja, nu är äntligen våren här!


Gclub