torsdag 12 april 2018

Stockrosmagi i sommar i rabatten
Pampig tvååring

Under många år hade jag den svarta stockrosen Nigra i perennrabatten. Den blev riktigt pampig och jag tror till och med stockrosrosten var välvillig inställd till den.

Lät dom dö

De två senaste åren har jag varje vår sått den och sedan har det varit alldeles för hårt i jorden för mig för att få ner de små plantorna med tyngdpunkt på små - dom hade inte utvecklats så mycket måste erkännas så kanske var det lika bra att dom självdog så småningom. Usch - så hårt det lät. En trädgårdsälskare som låter sina uppdragna plantor dö.

Pastelliga skönheter

I år kände jag det skulle gå lättare att gräva och att Moder Jord ser till att det kommer lagomt med regn och smältvatten efter vintern så nu har jag satt stockrosen Chaters Double som är precis som namnet skvallrar om en dubbel skönhet och i olika pastelliga färger som ljuvt rosa, blygsam gul och  riktigt mörkrött. Ljuvligt. Hon har tagit sig riktigt bra och jag hoppas hon blommar redan i sommar med pionliknande blommor som kan bli upp till 10 cm.
Nu var det inte så många som tog sig men 6 st är tillräckligt för att det skall bli lite stockrosmagi i rabatten.

Stockrosens hemmamarker

Man vill ju gärna att de skall blomma så här överdådigt som i en gränd i Ystad. Drömma kan man ju alltid göra. Skåne ligger i en helt annan växtzon och har oftast mikroklimat så förutsättningarna är ju lite olika i Ystad och i Örebro.

Stockrosmagi

Så här prassligt vacker var en dubbel skönhet jag hade några år  i perennalandet. Nu sätter jag mitt hopp till mina små plantor att dom skall leverera redan den här sommaren och att rosten håller sig i skinnet för jag vill gärna ha lite stockrosmagi i rabatten i sommar.

Ha det så gott alla  trädgårdsvänner !
Kram/Isa

11 kommentarer:

Charlotte Neve Grün/ Hos Villa Fryd sa...

Øjjjjjj så smukke stokroser.
Jeg har haft en hel del i haven. Men de fik rust og måtte så lade livet.
Sidste år satte jeg to hvide som skulle være modstandstygtige over for rust. Håber de kommer i år.

God kvel
Charlotte

Eva Lundberg sa...

Stockrosen tillhör även min favorit i trädgården. Kämpade som du med att få olika sorter att etablera sig. Till slut, efter att ha fått en planta av en vän som planterades på ett soligt och torrt ställe lyckades "jag"! Det är Nigra och en mörkt rosa sort som kommer, varannat år.
Hoppas att du lyckas detta år!
Kram Eva, Tinibelli
(Tillbaka i bloggvärlden efter ett par års uppehåll!)

Anita sa...

Hej Isa!
På semesterresor har jag vandrat i både Ystad och Simrishamn och beundrat alla underbara stockrosor. Din bild från gränden i Ystad är som en dröm. Jag har försökt med stockrosor men gett upp, får bara rost och dessutom blir dom ynkliga. Däremot har en granne till oss lyckats med en gul sort som blivit riktigt pampig och stor. Hoppas du kommer att lyckas med dina nya pastelliga skönheter. Det låter ju onekligen som en läcker sort.

Önskar dig en skön fredag!
/Anita

Merja sa...

Vackra! Hade svarta i fjol. Klippte ner blomstänglarna och hoppas att det kommer några nya i år. Annars får jag så några i höst som blommar nästa år:)
Ha en fin helg!

HWIT BLOGG sa...

Ja den är ju såååå vacker...men jag lyckas aldrig med den! Inte på Öland och inte här heller. Den där svarta var ju för läcker :)
På Öland såg jag en hel häck med stockrosor i somras, måste kolla efter den bilden kom jag på! Magisk!
Nu tar vi helg Isa...
Kram från Titti

Maribel sa...

Hej Isa!
Stockrosorna är fina, har fröpåsar men har inte sått dem ännu. Tyvärr har jag haft så fula blad på mina, men blommorna är fina.
Ha en trevlig helg /Marika

Laila sa...

Här är en till stockrosentusiast! Och precis som du är jag avundsjuk på dem som har trädgård i en gynnsammare zon. Här är vi på gränsen mot zon 4.
Nigra sådde jag i fjol, ser fram emot att få se den blomma lite varstans, mest i köksträdgården där jag gärna blandar in blommor.
Full fart i trädgården nu - äntligen! Ketchupeffekt!
Önskar dig en trevlig helg!/Laila

Susie på Stjärnarve sa...

Har för flera år sen försökt med stockros - men det har aldrig fungerat utomhus. Dom har alla fått stockrosrost och dött!
Men så förra året satt jag en `Nigra´ i en stor kruka i växthuset. Tyckte att den svartlila skulle passa bra där - och den blommade och blev jättefin. Nu har den kommit upp igen, men till min förskräckelse har den blivit angripen av nåt så jag var tvungen att klippa ner dom nya bladen som redan kommit. Idag ska jag spruta den med mitt biologiska "gift" och sen hoppas jag att den klarar sig.....
KRAM/Susie

Rost och rädisor Anette Brunsell sa...

Nu har du ju redan bjudit på stockrosmagi oavsett hur det utvecklar sig IRL. Visst önskar man sig en bit av Ystads gränder. Man undrar hur de gör? Att plantera nåt i en trottoar är inte det enklaste även om klimatet medger. Håller tummarna för dina dubbla skönheter. Det har ju börjat bra. Jag tänkte mig en ny omgång Nigra men kanske ska satsa på att höstså istället eftersom fröna fortfarande inte kommit i jorden.
Kram
/Anette

Carina sa...

De är ljuvliga stockrosonra när jag ser de i trånga gränder alldeles invid husen i Skåne och Danmark. Tyvärr trivs de inte lika bra här. Men jag har börja så de mer perenna som den gula Alcea rugosa - det fungerar bra.

Ha det gott! Carina

Anette sa...

Stockrosor vill jag ha, även om läget kunde vara bättre. Senast är en sådd med frön från gränderna i Visby. Trodde de skulle blomma förra året, men det blir nog nu i sommar istället.
Här sått sådana där med pionblommor men här är enkla att föredra. Hellre fler blommor än enstaka.
Anette