söndag 11 augusti 2024

Chabaud la France - fransk kulturväxt från 1904

 

Äntligen blomning

Nu blommar äntligen trädgårdsnejlikorna jag drog upp i våras. Det blev en lång väntan eftersom dom varit i knopp väldigt länge. Jag fick så många plantor att flera åkte ner i de nya blomlådorna på gaveln för att fylla upp lådorna tillsammans med sommarslöjan som nu blommat över och vitpyttan The Pearl. Allt uppdraget från frö och kallsått i växthuset. 




Motsvarar förväntningarna

Hon motsvarar förväntningarna - Chabaud la France. En fylld dubbel skönhet i pastellrosa med mängder av knoppar på en och samma stjälk. Hon är en fransk gammal kultursort från 1904 och sånt gillas ju skarpt i den här trädgården. Hon är så välkommen. 



Fyller upp 

Vitpyttan tog över när sommarslöjan gjort sitt och henne kan jag plantera ut i rabatterna i höst. Hon fyller upp bra och kompletterar nejlikorna. 




Ingen färg för mig

Den andra trädgårdsnejlikan jag drog upp från frö är jag lite besviken på - upplever den som väldigt röd vilket är en färg jag har svårt för i trädgården. Chabaud Magenta skulle ha en färgton i lila/rosa vilket också hörs av namnet.  Hon kan skimra till ibland men oftast har hon kommit ut som rödaktig. Jag får försöka leva med det i sommar. 



 
Skall stå på stadiga stjälkar

Från blomlådorna kanske jag inte kommer att plocka av nejlikorna till buketter för jag har dem även i Blomstergården i en odlingslåda och i en zinkbalja. De har ett hängande växtsätt och lägger sig gärna ner så det blir intressant när jag vill klippa av nejlikorna till buketter. Vilket var själva tanken från början. På Fröbankens hemsida står det att de har stadiga stjälkar. Mina kanske har vuxit för snabbt. 




Om lusten faller på 

Idag ser det ut att bli en härlig trädgårdsdag - igår blåste jag inne. Gräset behöver klippas och allt överblommat kommer jag aldrig i kapp med om jag så var ute i trädgården på både heltid och övertid. Den här tiden på sommaren vill jag helst ligga i solstolen och läsa böcker och bara njuta. Vi får se vad dagen bjuder på. Om lusten faller på.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa