torsdag 15 augusti 2024

Skördedags för astern Tower Violet


Skördedags

Nu har den slagit ut för fullt - astern Tower Viol och jag måste säga att den motsvarar förväntningarna med råge. Idag kunde jag plocka av ett stort gäng med ljuvliga astrar som skimrar i mörkvioletta toner. På bilden ligger de i solen så ljuset gör dom lite ljusare än vad de är. 




Rufsiga i glasburken

Rufsiga och nyklippta fick de flytta in i en loppad glasburk i ruinen. De här godingarna var enkla att dra upp från frö. 27 februari vintersådde jag dem och 18 mars började de redan titta upp i sin godislåda i växthuset. Tuffingar som blir härdade direkt. 




Drömde och nu är vi där

I mitten av april hade de utvecklat hjärtbladen och ser stadiga ut även om de fortfarande är små. Det är så himla roligt att vinterså och följa utvecklingen hos de små sådarna och drömma om hur de kommer att se ut. Och nu är vi där. 




Nästa gång blandar jag

Underbart att plocka egenodlat direkt från trädgården. Hoppas på många fler buketter under sensommaren. Nästa gång blandar jag nog i vita rosenvialer, rosa trädgårdsnejlika och jätteverbena i buketten. 




Vem där ?

Har också mängder av den här astern i Blomstergården och har ingen aning om vilken sort det är. Väldigt vacker lilaton har hon i alla fall även om en del också är röda vilket jag aldrig skulle ha sått. Det är lite av ett lotteri med fröer - det är inte alltid det blir de blommor man tror man köpt fröer till, drömt om och väntat på.



Drömmer vidare

Nu börjar jag så smått planera för nästa års blomning i Blomstergården. Vad ska få följa med till 2025 och vad vill jag inte ha nästa år? Det dyker upp utförsäljning hos fröfirmorna i mailkorgen och det är svårt att hålla sina klåfingriga fingrar borta från tangenterna även om jag lovat mig själv att inte beställa fler fröer. Jag faller inte bara nu. Vi får se hur det går med den saken - senast förra veckan landade ett gäng fröer som jag absolut fick lov att komplettera med till nästa år när det var nedsatta priser. Det kanske dyker upp fler måste-fröer !

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Hej Isa!
    Den har en vacker färg, och är riktigt fin. Visst lönar det sig att skaffa frön när det är rea, de är så dyra annars. Köpte en massa frön på Chelsea för 1£ per påse och tycker att de borde faktiskt vara billigare i handeln. Att betala 50:- för några frön är inte rimligt. Den ljusa är också vacker.
    Ha det gott / Kram Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marika !
      Ja, fröerna har blivit jättedyra så det lönar sig att fynda på rean. Även växter och sommarplantorna är alldeles för dyra - därför försöker jag dra upp egna plantor. Och ta egna fröer så långt det går. Har även sett i grupper på FB att dom tar 50kr för ett kryddmått med vallmofrö - helt galet.
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa