tisdag 13 augusti 2024

De gula blommorna gör mig glad och uppiggad

 

Nu träder andra blomster fram

Sensommaren är en härlig tid - när mycket har blommat över träder andra blomster fram på scenen. Höstöga Zagreb är en förälskelse som kommer och går i rabatten, det är inte alltid hon kommer tillbaka året efter plantering. I år gjorde hon det på ena sidan om den stora mjölkkrukan i rostiga rosenrabatten och till den andra hittade jag två plantor till extrapris hos Rönne Trädgård som jag planterade i morse. 



Överblommade och nedklippta

Här blommade tidigare i somras röllikan Milly Rock Yellow Terrakotta på båda sidor av mjölkkrukan som stora buskar. De har nu blommat över och är nedklippta. Så häftigt hur rabatten byter utseende över säsongen. Det gäller att ha något som blommar från maj-september som byter av varandra för att hålla liv i rabatten. Nu går den in i den gula eran.



Skira Höstöga - du är så välkommen tillbaka

Höstöga är en tacksam perenn den här tiden på året med buskigt växtsätt och skira, rikblommande blommor. Har även haft henne i mörkrött som också var väldigt vacker, dock försvann den efter några säsonger. Nu hoppas jag att årets vackra plantor gärna kommer tillbaka även nästa år. Får måna om dom i år så de vill återkomma. 




Uppskattar gult lite extra

Strålrudbeckian Goldsturm hade jag nog i kruka förra året eller året innan och jordslog i rabatten på hösten. Nu blommar de för fullt och bidrar med sina solar i rabatten. Härligt med gult den här tiden på året. Det är tidigt på våren och sensommaren/hösten som jag uppskattar gult lite extra i trädgården. Den energin och lekfullheten behövs just nu. Jag blir glad och uppiggad när jag går ut i trädgården och ser de gula blommorna som lyser upp tillvaron. 



Sprakande och energigivande

Strålrudbeckia är en gammal rabatt- och sensommarblomma som står stadigt i jorden på långa stjälkar som även passar till snitt och blommar augusti-oktober. Jag har henne på tre olika ställen i rostiga rosenrabatten. Förökas genom delning på våren så det får jag komma ihåg om några år. 

När den perenna solrosen börjar blomma i solrosängen skall jag frossa i gula buketter från trädgården. Väldigt mysigt att se fram mot en gulsprakande, energigivande bukett på frukostbordet att starta dagen tillsammans med.

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

2 kommentarer:

  1. Hej Isa!
    Har en liten tuva av det lilla Höstögat. Den står helt fel vid hallonsnåret och i kanten av gången , men den dyker upp troget varje år. Har tänkt flytta på den men vet inte om jag törs. Så fint med gult.
    Ha det gott /Kram Marika

    SvaraRadera
  2. Hej Marika !
    Härligt att din lilla tuva återkommer varje år - hoppas den växer på sig.
    Ja, den här tiden är det så härligt med de gula tonerna som ger både ny energi och glädje.
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa