torsdag 8 augusti 2024

Blomglad rosenvial och yvig trädgårdsbukett

 

Blomglad rosenvial

Är så glad för Rosenvialen i vackra vita och purpurfärgade toner som blommar för fullt just nu och har ett sånt långt vasliv. Sådde den förra året efter att ha fått fröer från en gammal god vän som hade Rosenvialen på sin kolonilott - då blommade den aldrig men i år är den blomglad. Stort tack Pia för alla fröer !



Slänger sina stjälkar åt alla håll

Rosenvialen växer i den höga klätterställningen av armeringsjärn som jag beställde hos en tillverkare förra året. Den sträcker sig långt ovanför tornet och slänger sina stjälkar år alla håll så det är lite busigt och vilt i rundeln på gräsmattan. 




Sort med långa stjälkar

Drog upp några fler luktärtor i våras när jag hade fröer kvar sedan i fjol. Den ljusrosa skimrande April in Paris, tidigare High Scent är en favorit förutom att den är ljuvlig har den även långa stjälkar. Sånt uppskattas när man plockar av till buketter.

Luktärter heter Erteblomster på norsk och det låter så ljuvligt och beskriver blomman bättre tycker jag. 



Plockar tidigt på morgonen

Brukar gå ut tidigt på morgonen och plocka ihop en bukett av det som blommar för stunden. Idag blev det ett glatt och spretigt gäng. Bäst att passa på innan regnet är över oss igen. Dessutom är blommorna som mest saftspända på morgonen. 




Vattendra i kannan

Tänkte låta blommorna vattendra i kannan men dom blir nog kvar där för jag gillar när buketten är lite yvig och det där med spiral har jag fortfarande inte fått riktigt kläm på. Även fast jag aldrig sådde allt jag tänkt att direktså på försommaren så finns det ändå en del material att ta av till buketter. Fröerna har jag ju kvar till nästa år och då blir det enklare när vi byggde nya odlingslådor i år. Nästa år står dom klara och det blir enklare att direktså. Planerar redan.




Härlig färgton

De dubbla astrarna har nu börjat blomma och har en härlig färgton som bryter av, kaprifolen jag så brutalt klippte ner i våras blommar nu och slänger sina lianer åt alla håll och dahliorna är ljuvliga att klippa av och främjar bara ny blomning, precis som med luktärtorna. Kanske klipper jag av en rosenvial och adderar i buketten. Känner mig rik att ha en trädgård att plocka från. Så tacksam. 

Ha det så gott alla trädgårdsvänner !
Kram/Isa

5 kommentarer:

  1. Underbar spretig bukett! Jag har heller aldrig gillat den tillrättalagda bindningen. Nej fram för frihet... även i buketter!
    Ha det gott.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eva-Mari !
      Tusen tack !!
      Håller med dig - det fria och ostyriga är det vackraste !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  2. Det er alltid så trivelig å komme inn på dine innlegg og nyte synet av din nydelige hage.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack fina du - så glad jag blir !
      Ha det så gott !
      Kram/Isa

      Radera
  3. Che bei garofani! Sulle tue balconette sono stupendi! Complimenti!

    Un saluto e una buona estate!

    SvaraRadera

Jättekul att du vill skriva en kommentar till mitt inlägg ! Varje kommentar värmer i hjärteroten ! kram Isa